Събота, 12 Октомври 2024

Облекчават режима за ведомствените бензиностанции под заплаха от протести

 Облекчават режима за ведомствените бензиностанции под заплаха от протести
Публикация   03 Апр, 2018   /     akcent.bg   /     347

Зърнопроизводителите няма да бъдат третирани като търговци в Закона за контрол над горивата

   Предвижданите по-високи изисквания за така наречените ведомствени бензиностанции, които зърнопроизводителите ползват, ще бъдат оттеглени от предлаганите промени в Закона за горивата. Това стана ясно вчера след среща на премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Румен Порожанов с представители на бранша. След срещата фермерите обявиха, че отменят насрочените за днес протести. Те предвиждаха да изпратят трактори и комбайни да зареждат на обикновените бензиностанции, за да демонстрират безсмислието на нормативните промени.

   Законопроектът, подписан първоначално от депутати от всички партии, от самото начало бе определян като лобистки и разработен по идея на Българската петролна и газова асоциация. Той бе одобрен за първо четене от водещата комисия за борба със сивата икономика и контрабандата, оглавявана от депутата от "Обединени патриоти" Емил Димитров - Ревизоро. Против обаче се обявиха от икономическата и земеделската комисия. Според Ревизоро 7000 бензиностанции работят на черно, като половината се водели собственост на малоимотни и неграмотни хора, които не могат да бъдат санкционирани. Освен това много фирми превозвали течни горива с "полулегални камиони". В същото време на светло работят само 2800 бензиностанции плюс 400 ведомствени.

   Зърнопроизводителите няма да бъдат третирани като търговци в Закона за контрол над горивата, заяви вчера министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. "Успяхме да постигнем съгласие за промени, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец на горива", коментира той след срещата, цитиран от пресцентъра на ресорното министерство. Емил Димитров обяви след срещата, че земеделците няма да понасят административна или финансова тежест.

За земеделските производители, които вече имат регистрирани ведомствени бензиностанции, няма да се прилагат нови изисквания и те ще получат удостоверенията си спрямо новия закон безплатно, без да се налага наново да декларират данни. Тези без регистрация ще минат по облекчена процедура на регистрация, без да поставят нивомери. Предварителните разчети сочеха, че за да изпълнят планираните изисквания, земеделците ще трябва да платят над 100 млн. лв.

          ОПАСЕНИЯ

   Разрешаването на проблема със земеделците може да не спре съпротивата срещу проекта. И други браншови организации се обявиха против промени в сектора на горивата. Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан съобщи, че ако се приемат корекциите, 95% от фирмите в този сектор ще трябва да преустановят дейност. Това би засегнало и над 100 хил. домакинства и над 80% от ресторантьорския бизнес.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още