Събота, 12 Октомври 2024

Съдът: Главният свидетел по делото КТБ е длъжник на фалиралата банка

Съдът: Главният свидетел по делото КТБ е длъжник на фалиралата банка
Публикация   02 Апр, 2018   /     akcent.bg   /     631

  По търговското дело за 102-та млн. лв., в което страна е главният свидетел на прокуратурата по мегапроцеса КТБ Бисер Лазов, Софийския апелативен съд /САС/ е признал твърдените задължения на фирмата на Лазов.

  Това става ясно от решението на САС, за което съобщава сайтът Defakto. Съдът приема за установени задължения в размер на над 102 милиона лева и осъжда фирмата на Бисер Лазов да плати 1 708 732,37 лв. държавна такса.

  C peшeниeтo cи нa пpaĸтиĸa CAC изцялo yвaжaвa твъpдeниятa зa peaлни зaдължeния, възниĸнaли нa бaзaтa нa зaeми и цecии мeждy фиpмaтa нa ocнoвния пpoĸypopcĸи cвидeтeл пo "KTБ" Биcep Лaзoв "Eвpoбилд 2003" и "Hю ĸooп инвecт" AД, чийто управител според публикации е роднина на Лазов.

    А КТБ е намесена в делото, тъй като от 2017 г. вcичĸи взeмaния нa въпpocнaтa фиpмa "Hю ĸooп", ca пpexвъpлeни нa фaлиpaлaтa Kopпopaтивнa тъpгoвcĸa бaнĸa. А сpeд тяx e и ипoтeĸaтa нa cгpaдaтa нa пл. "Гарибалди" в Coфия, ĸъдeтo бe цeнтpaлaтa нa KTБ. Според юристи решението означава, че сега сградата ce вpъщa нa бaнĸaтa, пo-тoчнo нa cиндицитe, ĸoитo ce paзпopeждaт c имyщecтвoтo й.

   Съдебният състав с председател и докладчик Мадлена Желева , Галина Иванова и Васил Христакиев изцяло уважил твърденията за реални задължения, възникнали на базата на заеми и цесии.

   Фирмата на Лазов "Евробилд" – самостоятелен длъжник на КТБ с 11 кредита за над 90 милиона лева, бе описвана в схеми за източване на банката, по които е разпродавала или залагала активи с цел после те да бъдат оформени като дълг срещу собственост, припомня Defakto. А в момента и тази фирма "Евробилд" на Лазов е в производство по фалит. Така след решението на съда се получава ситуация, при която фалиралата КТБ става кредитор на фалиралата фирма на Бисер Лазов.

  Това дело придоби известност след като съдията от САС Милен Василев, на когото се беше паднало по случайно разпределение, направи публично достояние, че е било иззето от председателя на САС Даниела Дончева, която си го е възложила на себе си в противоречие на правилата. Съдията Василев определи като "скандални действия" отнемането на делото, промъкнаха се съмнения за заинтересованост и дори за корупция. Общо събрание на съдиите и проверка на ВКС не позволиха скандалът да затихне, сезира се и Инспекторатът и установи нарушения, все още се чака заключението. Председателят Даниела Дончева си направи отвод и бе направено ново случайно разпределение.

  Делото се води по чл. 694 от Търговския закон за признаване на вземания на кредитор и е започнало на първа инстанция в Кюстендилския окръжен съд, където е първоначалната регистрация на "Евробилд". Съдът отхвърля иска, защото смята за симулативни договорите да заеми и цесии между двете фирми Евробилд и роднинската Ню кооп.

  Именно това решение бе оспорено пред САС.

  А фалиралата КТБ влезе в процеса, тъй като в края на м.г. "Ню кооп" е прехвърлила вземанията си за 102 милиона от "Евробилд" на фалиралата банка ведно с всички права и привилегии, включително ипотеката върху сградата на ул."Граф Игнатиев" 10. Тогава бе поискано да се одобри спогодба между "Евробилд" и КТБ за пълно признаване на вземанията и прекратяване на делото. САС обаче казва, че в производството по чл. 694 от Търговския закон това не се допуска.

   Според юристи новоприетият закон "Пеевски" за вторичното разграбване на КТБ няма отношения към делото, тъй като в случая не били прехвърляни акции и дялове.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още