Събота, 12 Октомври 2024

`Инвестбанк` е избрана за купувач на ТБ `Виктория`

`Инвестбанк` е избрана за купувач на ТБ `Виктория`
Публикация   02 Апр, 2018   /     akcent.bg   /     861

   "Инвестбанк" е избрана за купувач на Търговска банка "Виктория", която се продава от синдиците на фалиралата КТБ. Все още няма официално съобщение за сделката, като се очаква в близките дни тя да бъде оповестена, съобщава Капитал, като се позовава на два източника на информацията.

   Така почти пет месеца след подаването на обвързващи оферти има окончателен избор, след като през март БНБ даде предварително одобрение и за двата кандидата. Освен контролираната от Петя Славова "Инвестбанк" обвързваща оферта беше подадена и от Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова.

  Изборът е направен от синдиците на КТБ и е одобрен от управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който надзирава дейността на синдиците и процеса на несъстоятелността на КТБ.

   Сделката е за 100% от капитала на "Виктория" плюс изплащане на депозита на едноличния ѝ собственик към банката в размер на около 85 млн. лв. Активите на банката са за 123 млн. лв., от които почти 47 млн. лв. са по сметки в БНБ. Собственият ѝ капитал е 31.6 млн. лв., а загубата ѝ към края на миналата година е малко повече от 5 млн. лв.

   "Виктория" е на пазара без реална банкова дейност от лятото на 2014 г., след като собственикът ѝ КТБ, която я купи само седмица преди да бъде поставена под специален надзор и повече да не бъде отворена, беше затворена. ТБ "Виктория" също беше поставена под специален надзор от 22 юни 2014 г. до 22 ноември 2014 г.

   През 2016 г. "Инвестбанк" отново имаше интерес към придобиването на "Виктория", но не стигна до фазата на подаване на оферти, тъй като показа слаб резултат на стрес теста и сама трябваше да се капитализира. В края на април миналата година оттам обявиха, че са изпълнили препоръките на БНБ за попълване на капиталовите си буфери. През лятото на миналата година Петя Славова обяви, че намерението при евентуална покупка на "Виктория" е вливането ѝ в "Инвестбанк".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още