Събота, 12 Октомври 2024

'Инерком' официално попита КЗК за сделката с ЧЕЗ

'Инерком' официално попита КЗК за сделката с ЧЕЗ
Публикация   15 Март, 2018   /     akcent.bg   /     957

Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе дали разрешава сделката

    "Инерком" България е подала уведомление до Комисията за защита на конкуренцията за закупуването на българските активи на ЧЕЗ, съобщиха от самата компания.

    Подготвянето на документите беше една от темите по време на посещението на Върбакова в Прага миналата седмица.

    Комисията за защита на конкуренцията е контролният орган, който трябва да одобри сделката, за да може тя да се осъществи. Нейните правомощия са по отношение на спазването на антимонополното законодателство, а не в сферата на енергетиката.

    От "Инерком" припомнят, че тази стъпка е и част от изискванията във вече подписания договор между двете страни. Освен КЗК, по сделката трябва да се произнесе и Комисията за енергийно и водно регулиране, но по закон КЕВР се произнася след финализиране на продажбата.

    "Цялата информация за ЧЕЗ през годините да отиде в парламента", разпореди премиерът Бойко Борисов преди днешното заседание на Министерския съвет. Той отрече да е свързан по какъвто и да е начин със сделката.

    По думите на премиера нямало лични чувства на харесване или нехаресване на едно или друго електроразпределително дружество.

    Борисов напомни, че всички трябвало да спазват ангажиментите си към държавата, а през годините и трите ЕРП-та били санкционирани - и от енергийния регулатор, и от прокуратурата. Междувременно депутатите създадоха Временна комисия  за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България. Предложението за създаване на комисията е на БСП и беше прието единодушно. Според управляващите така ще спрат спекулациите около покупката на енергодружеството.

Източник: vesti.bg



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още