Събота, 12 Октомври 2024

Тръмп подписа указа за митата

Тръмп подписа указа за митата
Публикация   09 Март, 2018   /     akcent.bg   /     318

ЕС иска да бъде изключен от новите правила

  Американският президент Доналд Тръмп подписа указа, с който налага 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминиеви продукти. Това стана около 22:30 часа българсако време вчера, съобщи нюз.бг..

   Тръмп обеща страната му да покаже "гъвкавост" за американските мита към тези държави, които се отнасят към САЩ "честно" в търговията и военните отношения. Новите мерки влизат в сила след 15 дни. От тях временно ще бъдат изключени Канада и Мексико.
ЕС също иска да бъде изключен от новите мита на САЩ, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Тя отново подчерта, че въпреки търговските спорове, ЕС и САЩ остават важни съюзници и доводът "защита на националните интерси и сигурност" не може да се отнася и до Европейския съюз. По думите й, все още има време и шансове, за да се избегнат дългосрочни проблеми за икономиката и Брюксел ще търси начини, за да убеди Вашингтон в правотата си.

   Главният изпълнителен директор на Световната банка призова по-рано Тръмп да бъде "внимателен" преди да наложи спорни мита върху вноса на стомана и алуминий, предупреждавайки, че те могат да засегнат световната търговия. ЕС пък заплаши с налагането на ответни мерки на САЩ.

Тагове : Тръмп , ЕС , указ , мита ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още