Събота, 12 Октомври 2024

Висящите кабели остават, но само в селата и малките квартали

Висящите кабели остават, но само в селата и малките квартали
Публикация   26 Фев, 2018   /     akcent.bg   /     368

  Висящите кабели на доставчиците на интернет, телевизия и т.н. ще трябва да бъдат скрити под земята. Това гласи Законът за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура, който депутатите приеха окончателно през миналата седмица.

   Всички мрежови оператори трябва да пренесат жиците под земята, но все пак ще има и някои изключения - за по-малките населени места, където подземни трасета изобщо няма и изграждането им ще излезе много скъпо и нерентабилно. Става дума за неурбанизираните територии и селища с до 10 000 души население, както и за квартали от периферията на големи градове. Ако там няма подземна инфраструктура на някой мрежов оператор, кабелите ще могат да се крепят на стълбове, решиха депутатите.

  Темата предизвика разгорещени дебати. От БСП обявиха, че нито един мобилен оператор няма да има интерес да инвестира и че в закона категорично трябва да бъде записано, че "въздушните" кабели трябва да изчезнат. ДПС пък предложиха да има 5-10 години гратисен период, в който жиците да бъдат преместени под земята.

  От ГЕРБ и "Обединени патриоти" уточниха, че настояват за изключение само за квартали с ниско застрояване, където няма изградена подземна инфраструктура и те ще останат без кабелна тв и интернет, ако се забранят летящите жици. Такива били например над 20 населени места около София и Пловдив - "Суходол", "Бенковски", "Орландовци", "Драгалевци" и т.н. Патриотите обвиниха БСП и ДПС, че лобират за големите доставчици в този бранш, като лишават малките от бизнеса им.

  В селища с национално значение и обявени за резервати с историческо, археологическо, етнографско или архитектурно значение въздушно разположени кабели няма да се допускат.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още