Понеделник, 22 Април 2024

Черноморско злато с куп награди и златен ритон

Черноморско злато с куп награди и златен ритон
Публикация   11:48     22 Фев, 2018 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1574

 

    Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба „Винария 2018“. Най- много отличия в конкурса получиха продуктите на „Черноморско злато“  .  Останалите четири винени „Оскар“-и спечелиха „Едоардо Миролио“ ЕООД, „Черноморско злато“ АД, „Меди Валей“ ООД винарска изба „New Bloom Winery“ и „Ивком Трейд“ ЕООД. В надпреварата за престижните отличия се състезаваха над 300 проби на български и чуждестранни изби.

   Напитките бяха оценявани от 20-членно жури, в което участваха утвърдени дегустатори от страната и чужбина. Четиринадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. Шестима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Костадинка Димитрова, Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов. Сред чуждестранните експерти в комисията бяха дегустатори от Англия и Сърбия. Председател на международното жури бе д-р Димитър Гайдарски.

                           ЗЛАТНИТЕ РИТОНИ НА ВИНАРИЯ 2018

   За най-добро бяло вино от последна реколта бе обявено „Совиньон блан ЕМ“ на „Едоардо Миролио“ ЕООД. Наградата бе връчена на технолога на избата Десислава Байчева, която е носител на риза „Енолог на годината“ от председателя на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.

    При червените вина от последна реколта за фаворит бе обявено виното „Salty Hills Каберне Совиньон & Мерло & Каберне фран & Сира“ на „Черноморско злато“ АД. Призът получи изпълнителния директор на дружеството Йордан Панайотов.

    Сред белите вина от по-стари реколти със „Златен ритон“ бе отличено „Excentric Incanto Chardonay & Sauvignon Blanc“ на „Меди Валей“ ООД. Наградата бе връчена от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев на главния технолог и управител на избата инж. Стойчо Стоев.  

   В категория „Розови сортови и купажни вина от последна реколта“ с винен „Оскар“ бе отличено “Face to Face Розе“ на New Bloom Winery. Наградата връчи главният директор на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов.

„Златен ритон“ за розе от по-стари реколти бе присъдено на „Nев BloW Rose“ на винарска изба „New Bloom Winery“. Наградата бе връчена от депутата Георги Търновалийски.

   В категория „Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти“ призът бе връчен за „Spiritus Sanctus Каберне фран“ на „Ивком Трейд“ ЕООД от изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.

   Наградата на Националната лозаро-винарска камара „Бъчва на годината“ грабна „Черноморско злато“ АД. Призът бе връчен от председателя на НЛВК Радослав Радев на изпълнителния директор на компанията Йордан Панайотов. Винарската изба спечели и най-високото отличие в категорията „Спиртни напитки“ - „Златна фиала“ за гроздова ракия „Бургас 63 Юбилейна“. Наградата получи заедно Йордан Панайотов с кмета на Поморие Иван Алексиев, който е инженер-технолог и възпитаник на Университета по хранителни технологии. Той благодари за възможността да присъства на авторитетния форум и на екипа на „Черноморско злато“, който пет години печели най-високите отличия на „Винария“ – Бъчва на годината, Златни ритони и Златни фиали.  

   За втора поредна година бе присъдена награда „Препоръчано вино от местен сорт“. В категорията се състезаваха близо 30 проби на родни изби. „За втора поредна година решихме да подкрепим развитието на българските местни сортове и в надпреварата за отличието се включиха изключително качествени вина. Тази година виното, което спечели този приз се бори наравно с вината, получили „Златен ритон“, каза председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. За победител бе обявено червено вино от сорт „Мавруд“ – Мерул Резерва, произведено на  „Ковекс“ ООД – Панагюрище. 

Специални награди за най-добър концептуален дизайн на опаковка за бутилки и кенове на серия нискоалкохолни винени напитки бе връчена на „Адвантис Ко“, която за първи път участва във „Винария“, веднага след премиерата на арт бутилките в Ню Йорк. Вината с натурални аромати на кафе, капучино, кокос, кола, ягода, праскова за първи път се представят на изложение в Европа и впечатляват потребителите с атрактивната си визия, дело на световноизвестните художници и дизайнери Мигел Парадес и Джо Пелег.

   72 вина бяха отличени от международната комисия на „Винария 2017“ с медали. 30 от тях станаха носители на златни отличия. Най-много призове получи „Черноморско злато“ АД - 9 златни и 9 сребърни медали, с което спечелиха приза на Националната лозаро-винарска камара „Бъчва на годината“.

По традиция студенти от специалностите „Технология на виното“ и „Технология на ферментационните продукти“ на Университета по хранителни технологии положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш и получиха специален диплом от Националната лозаро-винарска камара, както и годишен абонамент за изданията на сдружението.

Престижните отличия бяха връчени на тържествена церемония „Нощта на Златния ритон“ в Международен панаир Пловдив, която по традиция се провежда в първия ден на „Винария 2018“. За доброто настроение на победителите в престижния конкурс за вина, ракии и винено бренди се погрижиха фолклорна формация „Етноритъм“, квартет „Интро“, DJ Венци и Майли и сръбската звезда Неда Украден.

Носителите на престижния приз „Златен ритон“ получават подарък за сайтовете си инсталиране на уникалния софтуер „безплатно обаждане“, който им дава възможност да увеличат продажбите си в кратки срокове и да открият повече пазари в чужбина, съобщи представителят на Free Call Inc Даниел Христов.

        Носители на „Златен ритон“ от ВИНАРИЯ 2018 са:БЕЛИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ

    ВИНА ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА

Совиньон блан ЕМ, произведено от „Едоардо Миролио“ ЕООД

     РОЗОВИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА

Face to Face Розе, произведено от винарска изба „New Bloom Winery“ 

     ЧЕРВЕНИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА

Salty Hills Каберне Совиньон & Мерло & Каберне фран & Сира, прозведено от „Черноморско злато“ АД

     БЕЛИ СОРТОВИ И БЕЛИ КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПО-СТАРИ РЕКОЛТИ

Excentric Incanto Chardonay & Sauvignon Blanc, произведено от „Меди Валей“ ООДКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha