Неделя, 22 Декември 2024

Българка с платинен медал за вино в САЩ

Българка с платинен медал за вино в САЩ
Публикация   14 Фев, 2018   /     akcent.bg   /     698

   Българката Елена Голакова - Брукс спечели платинен медал и трофея “Най-добро вино - шираз” на Winemaker Challenge 2018 в САЩ. Класацията на тази авторитетна организация бе обявена на 30 януари тази година. В същата класация на друго нейно вино е присъден златен медал.

   Само преди няколко месеца (октомври 2017) Елена Голакова-Брукс получава и трофеите “Най-добро червено вино за 2017” и “Най-добър шираз (сира) за 2017” на AWC VIENNA 2017.

   На 14 февруари голяма част от света празнува романтичната любов, а ние, в България празнуваме и Трифон Зарезан – празникът на лозата и виното. И докато ние зарязваме лозите, в Австралия берат гроздето. 

   Какво по-хубаво от това да обединим двата празника в едно? Можем да го направим с цветя, добра храна или добро вино, a ние ви предлагаме към това да добавите и добрата история. Историята за невероятния успех на една млада българка, чийто професионален път я отвежда не само надалеч – в Австралия, но и нависоко – сред най-уважаваните в бранша й.

Елена Голакова – Брукс е родом от Лясковец и животът й е свързан с виното и любовта към него от ранна възраст. Съдбата се погрижва тя да се озове на правилното място в правилния момент и подрежда живота й по толкова интересен начин, че към момента името й е спрягано като една от най-ярките звезди на виното в Австралия. За да обясним нагледно: да пробие човек в австралийското винарство е горе-долу като да стори същото на Уолстрийт: толкова много добри професионалисти и вина идват от Down Under, че да бъдеш забелязан се изисква наистина сериозно постижение.

   Пътят от Лясковец до Аделаида Елена изминава благодарение на контактите си с австралийските винари, които през 90-те години на 20 век са наети от няколко български изби, за да направят виното им подходящо за вкуса на западния пазар. Елена се оказва подготвена да превежда на австралийците в Лясковец и това се оказва решаващо за бъдещата й кариера. През 1998 година тя е вече в едно от най-добрите винарски училища в света в Университета в Аделаида. Оттук нататък са необходими „само“ адски много учене, работа, страст и отдаденост.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha