Неделя, 20 Октомври 2024

Антибиотиците не лекуват грип

Антибиотиците не лекуват грип
Публикация   03 Фев, 2018   /     akcent.bg   /     603

Има обаче стъпки, които да предприемем

    Повечето от нас са се сблъсквали с грипа на даден етап от живота си и знаем как този вирус може да ни повали страшно бързо. Два дни след атаката на вирусите започваме да усещаме първите симптоми, които към петия или шестия ден са се задълбочили, ако няма лечение. Здравият организъм може да се справи с инфекцията към седмия или осмия ден, но при хора с по-слаба имунна система заболяването продължава много по-дълго. Навременното излекуване на вирусното заболяване ще ни предпази от последващи усложнения.

   Какво можем да направим, за да предотвратим появата му? Здравословните навици може да профилактират вирусните инфекции, като сред тях на първо място това е добрият сън. Проучване от 2009 г. е доказало, че хора, които спят по-малко от седем часа на нощ, са три пъти по-склонни да се разболеят от простуда и грип, отколкото тези, които спят повече от осем часа на нощ.

   Намаляването на стреса също е превенция на вирусните инфекции. Подложените на стрес хора се разболявали два пъти по-често, защото стресът потиска имунния отговор на организма.

   Обаче нaй-cигypнaтa зaщитa от грип си остава имyнизaцията. Оcвeн тoвa мoжe дa пpибaвим и имyнocтимyлaтopи и хpaнeнe c пoвeчe пpecни плoдoвe и зeлeнчyци, a cъщo и кoмбиниpaни витaмини. Toвa подготвя мнoгo пo-дoбpe имунната система дa ce cпpaви c гpипa и с останалите вируси.

   Антибиотиците са неефективни при лечение на грип. Защо? Основната причина е, че те са създадени да се борят с бактерии. А грипът се причинява от вируси и не може да се повлияе от антибиотични средства. Те се използват в случай на тежки усложнения, причинени от грип, но не и в самото начало на проявата му. Антибиотик може да се приеме при бактериална инфекция, която се доказва със взимане на секрет за изследване.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още