Понеделник, 7 Октомври 2024

Формула 1 премахна манекенките от пистата

Формула 1 премахна манекенките от пистата
Публикация   01 Фев, 2018   /     akcent.bg   /     497

   Собствениците на Формула 1 сложиха край на дългогодишната традиция с използването на жени модели при представянето на пилотите преди всяко състезание. Промяната влиза в сила от новия сезон, който започва на 25 март с Гран при на Австралия.

   Преустановява се използването на манекенки и за всички останали състезания, които съпътстват уикендите в най-популярната автомобилна надпревара. Собствениците на Формула 1 обявиха, че тази традиция е в "явно противоречие с модерните обществени норми".

   "Според нас тази практика не е подходяща или съответстваща на Формула 1 и нейните фенове по целия свят - стари и нови. Въпреки че момичетата на пистата са основен елемент от състезанията в продължение на десетилетия, ние смятаме, че този обичай не резонира с ценностите на нашата марка и е в явно противоречие с модерните обществени норми", заяви търговският директор на Формула 1 Шон Братчис.

   За премахването на манекенките от пистата се заговори през декември. Тогава собствениците от "Либърти медия" започнаха обсъждане на темата, а техническият директор на Формула 1 Рос Браун обяви практиката за остаряла.

   По традиция присъствието на модели се използва за реклама, като момичетата носят дрехи с имената на спонсорите върху тях и държат табелите с имената на състезателите на стартовата решетка. Задълженията им включват също участие в церемонията по награждаване, където придружават пилотите по пътя към подиума.

   Темата за сексизма в моторните спортове дори доведе до включването на мъже модели в някои състезания. Първият подобен случай беше през 2015 г. в Гран при на Монако.

   От Формула 1 обявиха, че обмислят да превърнат в празник времето, което отборите и пилотите прекарват на стартовата решетка. Идеята е преди състезанието на пистата да има гости и различни изпълнители, които "да добавят към блясъка и спектакъла на Гран при". Освен това ще се даде възможност на организаторите и спонсорите да представят своите държави и продукти.

 

 

Формула 1 премахна манекенките от пистата

© Associated Press

 

   В последните месеци все повече спортове се отказаха от практиката да се използват модели при представяне или награждаване на състезатели. Професионалната дартс корпорация (PDC) наскоро обяви, че с незабавен ефект преустановява практиката момичета да съпровождат играчите при излизането им към подиума.

   В средата на юли организаторите на Обиколката на Испания целувките при награждаването на състезателите след всеки етап. На сцената освен жени модели вече има и мъже, които да помагат по време на церемонията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha