Неделя, 13 Октомври 2024

Корупция и недостиг на работна ръка спъват австрийските инвеститори

Корупция и недостиг на работна ръка спъват австрийските инвеститори
Публикация   24 Ян, 2018   /     akcent.bg   /     645

  Корупцията и престъпността са най-големите проблеми за австрийските компании у нас. Това посочват 66% от австрийските фирми, участващи в проучване, проведено през миналата година от Advantage Austria - Австрийско търговско представителство. В изследването са участвали 30 компании.

  Като други необходими реформи, фирмите посочват и нуждата от правна сигурност и предвидима икономическа политика. В страната ни има проблем и с недостига на работна ръка, отбелязват още анкетираните. Според 54% от участниците трябва да се повиши квалификацията на кадрите.

  Допитването за бизнес климата е проведено едновременно в повечето източноевропейски страни, които се конкурират с България в привличането на чуждестранни инвеститори. Отчетените резултатите са сходни, но при оценката на пазарните условия са отбелязани различни приоритети. Докато австрийските инвеститори в България и Унгария се оплакват от недостиг на квалифицирана работна ръка тук, в Сърбия ненавременните плащания заемат водеща позиция, а в Румъния - инфраструктурата.

  Въпреки проблемите у нас все пак 40% от австрийските компании отчитат подобрение на икономическото положение. "България е привлекателна за австрийските инвеститори заради ниските данъчни ставки и изгодните разходи за труд'', смята Улрике Щрака, съветник към Търговския отдел на посолството на Австрия в България.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още