Неделя, 13 Октомври 2024

Все повече българи са готови да вземат намалена пенсия

Все повече българи са готови да вземат намалена пенсия
Публикация   06 Ян, 2018   /     akcent.bg   /     326

  Промените в правилата за пенсиониране, с които всяка година изискванията за възраст и трудов стаж нарастват, а част от привилегиите за работещите в силовите ведомства отпаднаха, дадоха резултат. През 2017 г. пенсиониралите се са под 100 хил. души и с 8.8% по-малко спрямо 2016 г., се вижда от данните на Националния статистически институт.

  Промените в нормативната уредба най-значително се проявяват в силовите ведомства, където през 2015 г. беше въведено изискване освен за определени години трудов стаж и за навършени години. Заради дадения преходен период НОИ отчиташе нарастване на новите пенсионери от тези структури. 2017-та е първата, в която се отчита спад, при това драстичен - с над 70%.

  Едновременно с това покрай увеличаващата се всяка година изискуема възраст, нараства броят на хората, които предпочитат да се пенсионират предсрочно, макар и с пенсия в намален с 0.4% размер. През 2017 г. от тази възможност са се възползвали 2612 души, с 65.4% повече, отколкото година по-рано. Средната недостигаща им възраст е 10 месеца.

  Съвсем слаба е промяната при инвалидните пенсии, които, макар и да намаляват като брой (с 2.6%), увеличават дела си до над 30% от общия брой нови пенсионери



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още