Неделя, 13 Октомври 2024

До 4 май българите ще работят за държавата, след това - за себе си

До 4 май българите ще работят за държавата, след това - за себе си
Публикация   02 Ян, 2018   /     akcent.bg   /     301

   През 2018 г. българите ще работят четири месеца за правителството, изчисляват от Института за пазарна икономика (ИПИ). По техни данни денят на свободата от правителството ще настъпи на 4 май, предаде БНР.

   Образно казано, денят на свободата от правителството е денят, в който гражданите спират да работят за държавата и започват да работят за себе си. Датата е фигуративна, като показва кога хазната ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано.

   След 4 май българите ще работят единствено за себе си като ще преразпределят 36% приходи, посочват анализаторите.

   "Винаги се въртим около тези 35-36-37% преразпределение, като прибавим европейските средства – около 40%. По-скоро се наблюдава това разминаване между какво приемаме в бюджета и какво се случва в края на годината", , коментира Петър Ганев от ИПИ. Той припомни практиката в последните години да се приемат бюджети с дефицит, а в края на годината да има излишък. Според него е време това да бъде преустановено.

  "Пари в бюджета има. Въпросът е доколко ефективно ги харчим, тъй като видимо и за социалните системи ще има повече пари. Около 500 млн. лв. повече в здравеопазване, 500 млн. повече в образование. Тези пари важно е дали достигат до повече хора", посочи той.

Тагове : работа , държава ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още