Неделя, 13 Октомври 2024

ЧЕЗ и ЕВН с глоби за 12 млн. лв.

 ЧЕЗ и ЕВН с глоби за 12 млн. лв.
Публикация   22 Дек, 2017   /     akcent.bg   /     338

  В рамките един ден два регулатора наложиха глоби на стойност близо 12 млн. лв. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с общо 6 млн. лв. разпределителните дружества на ЕВН и ЧЕЗ за злоупотреба с господстващо положение. Вчера и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи две санкции от по 3 млн. лв. всяка на ЕВН.

  В мотивите КЗК пише, че нерегламентираното поведение на дружествата се проявява във връзка с преминаването на стопански потребители от доставка по регулирани цени към доставка по свободно договорени цени и може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на търговия с ел. енергия по свободно договорени цени и да засегне интересите на потребителите.

  Комисията отчита, че периодът, в който е осъществявано нарушението е близо 4 години, а за начален период се счита средата на 2010 г., когато влизат в сила новите правила за търговия с електрическа енергия. Според Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) санкцията може да бъде максимум 10% от оборота за предходната година, умножен по броя на годините, през които е действало нарушението.

  Така в крайна сметка двете дружества от групата на ЕВН - „Електроразпределение Юг“ ЕАДи „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД, са санкционирани с по 1.9 млн. лв. всяко. Санкцията за „ЧЕЗ Разпределение България“ АД е в размер на 1.06 млн. лв., а за „ЧЕЗ Електро България“ – 1.14 млн. лв. Така общата санкция за четирите компании е 6 млн. лв. От ЧЕЗ отхвърлиха всички обвинения на регулатора и обявиха, че ще оспорят в съда наложените глоби.

  От КЕВР са глобили ЕВН с 6 млн. лв. общо заради липсащ втори подпис на свидетел в протоколите при смяна на два електромера. По този начин само за ден на EVN България са наложени наказателни постановления в размер на близо 10 млн. лв. Това обяви председателят на Управителния съвет на EVN България Робърт Дик на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

  Според председателят на Управителния съвет на ЕВН България Робърт Дик тези постановления повдигат много въпроси в бъдещото развитие на сектора. По думите му наказателните постановленията от КЕВР касаят нищожни пропуски по отношение на дейността на дружеството, но за тях са наложени максимални финансови санкции. По повод санкцията, наложена от КЗК, Робърт Дик поясни, че случаят се отнася за периода 2011 и 2015 г. Според него действията на ЕВН България са законосъобразни и съгласно правилата, но въпреки това е наложена санкция в размер на 4 млн. лв.

Тагове : ЧЕЗ , ЕВН , глоби ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още