Неделя, 13 Октомври 2024

Лихвите ще започнат плавно да растат след година, очаква управителят на БНБ

Лихвите ще започнат плавно да растат след година, очаква управителят на БНБ
Публикация   16 Дек, 2017   /     akcent.bg   /     819

  Лихвите по депозитите и кредитите може да се очаква да започнат плавно да растат през 2019 г. Това прогнозира в ефира на "Дарик", управителят на БНБ Димитър Радев. Той посочи, че догодина се очаква равнищата им да се запазят.

  Ръстът ще започне в резултат на политиката на централните банки, която вече започва да се нормализира като това се отнася и до паричната политика.

  Въпреки ниските доходи по депозитите в момента населението продължава да спестява, отбеляза Радев като добави, че това се дължи както на доверието в банковата система, така и на предпазливост за харченето.
Към момента депозитите в банките са над 71 млрд. лв. като 47 млрд. лв. са тези на домакинствата. Кредитирането достига обем от 53 млрд. лв., от които 23 млрд. лв. са заеми за домакинствата.

  В отговор на въпрос за потенциалното членство на България в еврозоната Радев не се ангажира с прогноза кога може да стане това. От думите му се разбра, че чисто технически България е изпълнила основните изисквания за това, но посочи, че това е един от секретните процеси в ЕС и има добра причина за това.

   От изказването му се разбра, че БНБ е представила на правителството анализ за ползите и цената от членството в общия валутен съюз, но не даде информация за съдържанието. Увери, че левът е стабилен и с много добро покритие.

Тагове : БНБ , лихви ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още