Сряда, 16 Октомври 2024

Четири от 6-те общежития на Русенския университет плачат за 10 млн. лева за основен ремонт

Четири от 6-те общежития на Русенския университет плачат за 10 млн. лева за основен ремонт
Публикация   07 Дек, 2017   /     Румен НИКОЛАЕВ снимки: Авторът   /     780

Едва 60 на сто от легловата база е запълнена от 2400 легломента, така и приходите намаляват

  10 милиона лева са необходими, за да бъде направен ремонт на 4 от общо 6-те общежития към Русенския университет. Това стана ясно днес на пресконференция на Студентския съвет и ректора проф. Велизара Пенчева.

  С наши усилия и на университета поддържаме някакво ниво, но това не е достатъчно, за да бъдат стаите в общежитията на нежното ниво, заяви председателят на СС Станимир Бояджиев.

  Капацитетът на заетост на общежитията е около 60 процента, каза проф. Пенчева и посочи, че причината е в неугледните помещения.  С получаването на стаите студентите ги напускат, а родителите им не са съгласни децата им да живеят при такива условия.

  Темата за общежитията в университета е вече доста време дискутирана. Няколко просветни министри вече са запознават с проблема, но никаква реакция не последва. Всъщност общежитията на Русенския университет и тези на още 4 ВУЗ-а в провинцията се стопанисват от СОС- София. Влиза се в един порочен кръг. Поради неугледния вид на стаите няма достатъчно приходи, а така и средствата за поддръжка намаляват.

  Време е държавата да се вслуша в многократното искане на ръководството на университета общежитията и студентския стол да преминат към ВУЗ-а. Това е и позицията на Студентския съвет, изразявана многократно на различни нива.

   Явно структурата, която управлява СОС- Русе не може или не желае да стопанисва тази собственост по най-добрия начин. Освен това и много студенти са принудени за плащат високи свободни наеми, вместо да бъдат настанени в общежитията, но при нормални условия. Или пък да извършват ремонт за своя сметка, като единствената им привилегия е те да бъдат оставени следващата година в същата стая.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha