Неделя, 20 Октомври 2024

Ръст на заболелите от рак на простата в Русенско

Ръст на заболелите от рак на простата в Русенско
Публикация   04 Дек, 2017   /     akcent.bg   /     562

   Ръст на карциномите на простатата в  Област Русе  отчита регистърът на Комплексния онкологичен център. През 2014 година регистрираните случаи са 850, а през 2016 година те вече са 958. Така Русе се нарежда на 21 място по заболеваемост в страната. Статистиката сочи, че през 2014 година в крайдунавския град новите случаи на рак на простата са 87, в Разград те са 25, а в Силистра са 30. През 2015 годината в Русе първичните пациенти са 61, в Разград са 18,  в Силистра – 17. През 2016 година се наблюдава тенденция на лек прираст - в Русе – 88 нови случая, Разград - 30, Силистра - 33.

  Припомняме, че простатата е малка жлеза, част от мъжката полова система, разположена под пикочния мехур и в интимен допир с крайната част на дебелото черво (ректума). Нормалната простата е с големината на кестен.

  При рака на простатата се увеличава размера на самата простатна жлеза и тя притиска канала, през който минава урината. Вследствие на това притискане се наблюдават редица симптоми, като:

  - по-често уриниране, особено нощем;

  - трудност при стартиране на уринирането;

  - по-слаба струя на урината;

  - прекъсване на струята на урината при уриниране;

  - усещане за непълно изхождане;

  - по-чести позиви (желания) за уриниране;

  - след приключване на уринирането, урината продължава да изтича;

  - желанието да се уринира се изпитва като спешна нужда;

  - болезненост и парене при уриниране;

   Най-точният профилактичен метод за ранна диагностика на заболяването е чрез т.нар. Простатно специфичния антиген – PSA. При него се изследва ензим,  секретиран от клетки на простатата.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още