Неделя, 13 Октомври 2024

Минималната вече по формула - според инфлацията, БВП, производителност и линията на бедност

Минималната вече по формула - според инфлацията, БВП, производителност и линията на бедност
Публикация   18 Ноемв, 2017   /     akcent.bg   /     529

   По нова формула ще се смята минималната работна заплата, която сега се определя от правителството след преговори с бизнес и синдикати. В момента няма ясни правила как точно се стига до размера.

   Въвеждането на механизъм е разписано в предложение на правителството за ратифициране на Конвенция №131 на Международната организация на труда (МОТ). Проектът е публикуван за обществено обсъждане.Целта е да се заложат обективни критерии - икономически и социални показатели.

   Държавата пак ще преговаря със социалните партньори колко да е минималната заплата, но въз основа на тези точни изчисления.Според така заложения механизъм ще се изчислява инфлацията, производителността на труда, коефициентът на заетост и брутният вътрешен продукт. Освен това ще зависи от средната работна заплата, линията на бедност, както и делът на хората, които я вземат.

   Кой показател ще натежи повече, отсега не може да се каже. След като парламентът ратифицира конвенцията, експерти ще правят изчисления за българския вариант на механизма.Той трябва да се прилага до 2 г. след ратификацията. Чрез него ще се гарантира балансиране и предвидимост в ръста на минималната заплата, както и прозрачен механизъм за нейното формиране, пише в мотивите към проекта. Тя ще е според измененията в разходите за живот и другите икономически условия.Липсата на ясни правила досега бе причина бизнесът да бойкотира договарянето на минималната заплата. От миналата година бизнесът настоява правителството да въведе именно конвенцията на МОТ. От КНСБ пък държат тя да е 50% от средната заплата за страната.

  В момента средното възнаграждение е 1037 лв., а минималното - 460 лв. КНСБ иска още висшистите, които работят по специалността си, да вземат най-малко 700 лв.

   Според данни на синдикатите над 400 000 души получават минимална заплата.510 лв. минимална заплата предлага от 1 януари социалният министър Бисер Петков. Очаква се до края на годината тя да бъде обсъдена в тристранката. С постановлението се определя още и минимална часова работна заплата от 3,07 лв. при 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица.

   Минималната заплата става автоматично и най-ниският праг за осигуряване за всички 85 икономически длъжности.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още