Неделя, 13 Октомври 2024

КРИБ Русе и местната власт проведоха първата дискусия в областта `Да! На българските региони`

КРИБ Русе и местната власт проведоха  първата дискусия в областта  `Да! На българските региони`
Публикация   17 Ноемв, 2017   /     akcent.bg   /     421

  Срещата между бизнеса, местната власт, представители на Министерството на образованието и Агенцията по заетостта изведе няколко приоритета в развитието на Русе и региона.

  Новосъздадената структура на КРИБ в града успя да привлече представители на целия бизнес от областта, преподаватели от русенския университет, както и професионалните училища и всички те  се обединиха около темата за работната сила  като приоритетен проблем за кадрите в транспортната, строителната, шивашката промишленост и машиностроенето. Развитие на професионално образование и дуалното обучение също намериха отзвук по време на дебатите.

   Мария Тодорова директор дирекция “Професионално образование” в Министерството на образованието уточни, че има голяма нужда от прием на повече специалисти в професионалните гимназии. Бизнесът отговори с още нужди като обучение на румънски език и специализирани паралелки с професионално образование за шивачки.

  МОН отправи и покана към бизнеса да участва в разработване на новите учебни програми, за да бъдат те адекватни на нуждите им.

  Татяна Пашинова, заместник изпълнителен директор на Агенцията по заетостта съобщи, че започва изследване на  потребностите на бизнеса от квалифицирана работна сила.

  Милка Трифонова, председател на КРИБ Русе потвърди намерението на бизнеса от региона да предложи промени в Кодекса на труда за наемане на работа на ученици навършили 16 години. Законодателството в момента позволява наемането на непълнолетни при специфични условия.

  В дискусията взеха участие представители на  90 фирми от Русе и областта.

  До края на 2018 година размерът на инвестициите  в Русе ще достигне 200 милиона лева, заяви кметът на града Пламен Стоилов. Със сигурност ще се подобри бизнес средата  и с реализирането на над 30 големи инфраструктурни проекта.

Тагове : КРИБ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още