Неделя, 13 Октомври 2024

България е седма в ЕС по получени пари от роднини в чужбина

България е седма в ЕС по получени пари от роднини в чужбина
Публикация   14 Ноемв, 2017   /     akcent.bg   /     609
   През 2016 г. парите, пратени от граждани на ЕС на близки, живеещи извън общността, достигат 30.3 млрд. евро, което е лек спад спрямо година по-рано, когато общата сума е била 31.3 млрд. евро, съобщава Евростат.

  В същото време трансферите към ЕС достигат 9.9 млрд. евро, което прави балансът за общността негативен с 20.4 млрд. евро.

  Най-големите потоци от такива трансфери се отчитат в Португалия - 3.3 млрд. евро, и Полша - 3 млрд. евро, следвани от Великобритания - 2.5 млрд. евро, и Румъния - 2.4 млрд. евро.

  Най-голямо превишение на входящите лични трансфери над изходящите се отчита в Полша и Португалия с по 2.8 млрд. евро, следвани от Румъния с 2.2 млрд. евро и България с 860 млн. евро.

  Годишно средствата, които българи от чужбина превеждат към страната, са около 1.5-1.7 млрд. лв., показва статистика на БНБ. Тя обхваща официалните канали - банкови преводи над 5 хил. лв., което означава, че размерът им е още по-голям, и то без да се смятат парите, пренесени при пътуванията, които не са отчетени.

  По данните на Евростат за 2016 г. личните трансфери към роднини в България са били за общо 869 млн. евро. С това страната се нарежда на седмо място сред 28-те държави. От тях 552 млн. евро са трансфери от ЕС, а 317 млн. евро от трети страни. Изходящите лични трансфери от България за изтеклата година са едва 9 млн. евро, като 3 млн. евро са пратени на близки в ЕС, а 6 млн. евро - извън общността.

  Според наличните данни за страните членки излиза, че най-много парични трансфери от мигранти към близките им има от Франция, при която изходящите трансфери превишават входящите с 9.4 млрд. евро, следвана от Великобритания, при която разликата е негативна с 4.6 млрд. евро, Германия 4.2 млрд. евро и Италия 4 млрд. евро.

  Очаквано в групата на страните, които са в по-голяма степен източник на такива трансфери, са старите членки на ЕС. Изключение правят Португалия и Швеция.

  Сред четирите страни с най-голям дял на входящите парични трансфери от други членки са Словакия (99%), Люксембург (94%), Унгария (94%) и Полша (88%). В същото време потоците от страни извън ЕС имат най-голям дял във Франция (74%), Италия (66%) и Белгия (63%).

  Страните, където делът на паричните трансфери от роднини в други държави от ЕС надвишава общите суми, са Словакия (97%), Люксембург (92%) и Ирландия (79%).



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още