Неделя, 13 Октомври 2024

Централната избирателна комисия иска 50 млн. лева, за да купи машини за гласуване

Централната избирателна комисия иска 50 млн. лева, за да купи машини за гласуване
Публикация   07 Ноемв, 2017   /     akcent.bg   /     387

   Централната избирателна комисия (ЦИК) е поискала 50 млн. лева от Министерството на финансите, за да осигури машинно гласуване във всички секции на следващите избори. Това се разбра от интервю на бившия депутат от Реформаторския блок Петър Славов за Би Ти Ви днес.

   От избирателната комисия обясниха пред "Дневник", че целта била държавата да закупи машини за гласуване за всички секции. Според разпоредбите в Изборния кодекс на извънредния парламентарен вот на 26 март във всички секции в страната трябваше да има възможност за машинно гласуване. Затова бе обявена обществена поръчка за наемане на 12 500 машини за гласуване с прогнозна цена от 15 млн. лева без ДДС, но заради кратките срокове се яви един кандидат, който по-късно обяви, че не може да изпълни поръчката.

    При сега действащия Изборен кодекс на следващите редовни избори през 2019 г., които ще бъдат за евродепутати, трябва да има възможност за машинно гласуване във всички секции. От ЦИК смятат, че е по-добре машините да се закупят, отколкото да се наемат. Засега в комисията нямат информация дали цялата искана сума ще бъде отпусната в бюджета за 2018 г.

   Според Петър Славов с това предложение ЦИК се опитвала да саботира машинното гласуване, тъй като по думите му нямало финансов министър, който да отпусне тези пари.

   По информация на "Дневник" преди два месеца се е провела среща между представители на ЦИК, "Информационно обслужване" и управляващите, на която са били изказани мнения, че машинното гласуване крие повече рискове, отколкото преимущества.

   На изборите за евродепутати през 2019 г. трябва да бъде въведено и дистанционното електронно гласуване, за каквото референдум инициира президентът Росен Плевнелиев. Бюджетът за пилотната система е за 1,5 млн. лева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още