Неделя, 20 Октомври 2024

Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка

Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка
Публикация   30 Окт, 2017   /     akcent.bg   /     695

инистърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка, съобщи правителствената информационна служба.

Тя е приета от министър-председателя Бойко Борисов.

 

Това е първата оставка на министър от третия кабинет "Борисов".

 

   Ден по-рано Би Ти Ви излъчи разследване как като шеф на ВМА Петров възложил две обществени поръчки за общо 1,6 млн. лева на фирми, представлявани от Явор Цонев - мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете. Тази сутрин зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че въпросът ще бъде обсъден на заседание на партията, но припомни, че прокуратурата е отказала да образува разследване и заяви, че законът е спазен, но можело да се обсъжда моралната страна.

   Николай Петров е подал сам оставката си лично на премиера Бойко Борисов, на четири очи. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти след заседанието на Министерския съвет днес.

  "Няма да допусна да бъде опетнено името ми", е казал Петров пред Горанов. Финансовият министър оцени колегата си като един достоен български офицер, който с десетилетия е градил името си. От думите му се разбра, че Агенцията за държавна финансова инспекция не е била сезирана по случая с обществените поръчки във ВМА, а фактите в разследването на Би Ти Ви са от вътрешен одит на Министерството на отбраната от март 2017 г.

   След правителственото заседание вицепремиерът Валери Симеонов ("Обединени патриоти") определи журналистическото разследване за Николай Петров като "активно медийно мероприятие", а колегите му Ивайло Московски и Николай Нанков отказаха коментар.

   Николай Петров оглавяваше ВМА от лятото на 2014 г., докато през май тази година пое поста министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов. Преди това той бе министър в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още