Неделя, 13 Октомври 2024

Вицепремиер смята 1/4 от болничните за фалшиви .

Вицепремиер смята 1/4 от болничните за фалшиви .
Публикация   27 Окт, 2017   /     akcent.bg   /     665

Орязването на първите три дни е само отложено, а не отменено, но няма да влезе в сила за 2018 г

   След като премиерът обвини работещите, че като дойде петък, вземат болничен и "айде в Гърция", правителството продължава да разказва куриозни случаи за пациенти и доктори. От вчерашната порция телевизионни изяви излезе, че в кабинета не смятат за естествено жена с нарушена вестибуларна функция да се разболее и от нещо друго. Надълго и нашироко бяха описани случаи на дълги болнични, но отново нямаше нито един факт, който да подкрепя намерението да се намалят първите три дни от болничния, плащани от работодателя. Не се разбра и да има наказани лекари според съществуващите и в момента контрол и санкции.

   Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че корупция има навсякъде, както има и при болничните, и призна, че в момента контролът не е ефективен. Според зам. здравният министър Мирослав Ненчев обаче не може до всеки лекар и до всеки пациент да се постави контролен орган, за да се следи дали болничните листове са фалшиви или не. Без да са представени каквито и да е данни от анализа на използваните болнични по региони, фирми и служители, вицепремиерът Дончев обяви пред Би Ти Ви, че имало основания да се смята, че около 1/4 от издадените болнични са нередовни или фалшиви. За м.г. издадените болнични листове след четвъртия ден са 1.9 млн. за над 15 млн. дни. "Трудна е оценката на това от 100 болнични листове колко са фалшиви", коментира пред Нова телевизия Ненчев.

  С доста насмешка Ненчев разказа за "наистина забележителни примери на боледуващи хора" "сега, когато се разгоря тази тема". "30-годишни, с тежки и сменящи се болести. В една табличка, която съдържа данни за пациенти с дълги болнични, чиито имена по много интересен начин съвпадат с името на фирмата, в която тези хора работят. Имало някаква система с многото болнични, които се отразявали и на данъците на фирмата и тя получавала облекчения. Тези данъчни облекчения обаче ги плащаме всички ние. Един пациент се разболява от остър бронхит, след 10-дневен болничен за остър бронхит се налага втори болничен за остър, но неидентифициран бронхит, за което получава още две седмици болнични. Когато внезапно е излекуван от бронхита, вече има грип с пневмония с неидентифициран вирус. Когато и този двуседмичен болничен изтича, той е с увреждане на шийните коренчета, некласифицирани другаде. Вирусът му тормози белия дроб, но внезапно отскача и му уврежда нервите на врата. После му откриват нарушена вестибуларна функция.

   Лекарските комисии тук са едни и същи. При една дама, която също има нарушена вестибуларна функция, продължила близо месец и половина, в същия ден, в който й минало дърпането надясно, изведнъж е получила възпаление на вътрешните полови органи, като й минало и то, получила маточно кръвотечение и отново се е върнало нарушението на вестибуларния апарат. Това също е млад човек и въобще не е забавно, независимо че го представям по забавен начин", заяви зам.-министърът.

   Кабинетът през цялото време говори за болничните от четвъртия ден нататък, които се плащат от НОИ в размер на 80 на сто. А предложението за орязване бе за болничните до третия ден, които се плащат от бизнеса. Финансовият министър Владислав Горанов напомни вчера, че орязването е само временно спряно, но не и оттеглено. Той обаче увери, че то със сигурност няма да влезе в сила от 2018 г.

            ИДЕИ

   Представителите на правителството се разминаха и по отношение на мерките, които трябва да се въведат. "Може би е редно да се даде по-строг регламент кой лекар колко болнични има право да издава. Винаги трябва една система да се контролира, дори и контролната. Първоначалното предложение първите дни да се плащат в размер на 50% очевидно е крайна мярка, макар че би саморегулирала системата. Нужен е малко повече медицински контрол на входа", коментира Дончев. Здравният министър пък заяви, че фалшивите болнични не са "само български феномен", и повтори думите на управителя на НОИ, че в "половината ЕС първите три дни въобще не се плащат. Тоест очевидно, че и там са се сблъскали с подобен проблем". По думите на Дончев идеята за плащане само на половината от заплата през първите три дни е "рестриктивна мярка", но тя щяла да саморегулира системата. Дончев обяви, че има ясна карта къде има струпване на дълги болнични и това определено е подозрително".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha