Неделя, 13 Октомври 2024

От следващата година неизправните коли ще бъдат незабавно спирани от движение

От следващата година неизправните коли ще бъдат незабавно спирани от движение
Публикация   26 Окт, 2017   /     akcent.bg   /     255

    Автомобилите с техническа неизправност ще бъдат спирани от движение незабавно. Държавата смята да въведе мярката от началото на следващата година. Това обяви началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски по време на семинар на тема "Към визия нула жертви от ПТП".

  Идеята е при годишния технически преглед, през който е задължен да премине всеки шофьор, ако бъде открита техническа неизправност, органите на реда ще бъдат уведомявани по електронен път. По този начин регистрацията на автомобила ще бъде прекратена. Ще има степени на допустими неизправности и те ще трябва да бъдат отстранени от собственика на превозното средство, ако иска отново колата да е в движение.

   Това ще стане факт още в началото на идната годината, тъй като е европейска директива, а депутатите вече са го одобрили на първо четене.

  Досега регистрацията на автомобила се прекратяваше, ако липсва задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Отписват се и колите, чийто шофьори са заловени за карат без книжка, пияни или дрогирани.

  За първите 9 месеца на година са прекратени регистрациите на 11 хил. автомобила заради шофьори, употребили алкохол или наркотици. Над 865 хил. коли са спрени от движение заради липса на "Гражданска отговорност".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още