Вторник, 30 Април 2024

Борим градушките в Русенско и региона със самолети, но от 2019 г.

Борим градушките в Русенско и региона със самолети, но от 2019 г.
Публикация   13:07     23 Окт, 2017 /     akcent.bg   /     923

Досега изграденият ракетен способ у нас защитава 17.6 млн. декара, от които 10.3 обработваема площ

  Противоградна защита поискаха земеделски производители от цялата област по време на среща с изп.  директор на ИА „Борба с градушките“ инж. Ваньо Славеев и народните представители от ГЕРБ в Русе.
  Тя се проведе днес в заседателната зала на хотел „Теодора палас“. Събитието бе открито от народния представител Пламен Нунев в присъствието на колегите си Светлана Ангелова и Андриан Райков, общински съветници, кметове на общини и кметства, земеделски производители от всичките 8 общини на Русенска област.

  Според мен, превенцията като цяло е много важна, защото това е ефективен механизъм за противодействие. Като цяло Североизточна България в момента обаче е по – назад в това отношение. Щетите от градушките като цяло са 141 400 декара, от които на 100 % са 7 910 декара унищожени. Няма община в Русенска област, която да не е пострадала, подчерта значимостта на проблема за региона Нунев.

  Не подценявайте самолетния способ. Там ефективността е 60 %, а при ракетите – 70 %. Скъпо удоволствие е разполагането на ракетни площадки в цялата страна, каза Славеев в отговор на питания от земеделски производители дали не може самите те да изградят площадки с подкрепата на държавата. Досега са усвоени около 7 млн., като догодина ракетният способ ще бъде завършен окончателно.

  Само двата полигона плюс системата за наблюдение струват около 13 млн. лева, даде пример той. Въпреки това дори кметове на общини настояха за двойна защитна бариера поради милионите загуби през годините за производителите вследствие на паднали градушки.

През 2019 година ще стартира сезона за превенция със самолетен способ, заяви директорът в отговор на много въпроси от присъстващите в залата.
Предвиждаше се разставяне на радар и в района на град Борово /Област Русе/, но е пропаднал съвместен проект с Румъния. Между радарите, които са разположени  в село Бърдарски геран и град Шумен има припокриване, поради което от агенцията не виждат сериозен проблем за бъдещата работа, отбеляза още Славеев.

  Методът за превенция е посредством доставяне на сребърен йодид с ракети в облака. Идеята е да се създаде изкуствено град, който с падането си на земята да се стопи, обясни механизма на действие по превенцията пред аудиторията Ваньо Славеев.

  Днес стана ясно и какви конкретни мерки взема Агенцията за превенция в България.

  Досега изграденият ракетен способ у нас защитава 17.6 млн. декара, от които 10.3 обработваема площ. Понастоящем се изгражда нов команден пункт в района на Хасково с 30 ракетни площадки и по протежение на Подбалканската линия Казанлък – Карлово с 23 площадки. За останалата част на територията на България се предвижда самолетен способ, като страната е разделена на 2 зони. Източната зона ще бъде с команден пункт в Старо село /област Сливен/, а западната – в централно управление на агенцията. Предвижда се 5 самолета да бъдат базирани на летище Горна Оряховица. При идване на фронт те ще заемат и други летища – във Варна, София и пр., за да бъдат по – близо до началото му с очаквани градови процеси.

Самолетите работят с пиропатрони и „палки“. Последните са поставени на крилото на самолета. Без значение дали доставянето на реагента ще става с ракета, самолет или оръдие. Най – сигурен способ е този с ракета. Самолетът обаче не навлиза в облака, а „засява“ пред него, коментира директорът.

Австрия, Германия, САЩ, Канада, Аржентина използват само самолетен способ. Той може да осъществява градозащита и над градовете, поясни Славеев. В този контекст бе обявено, че чуждестранна фирма ще подготви българските кадри за противоградна защита със самолети и през първите 5 години ще оказва съдействие за ефективно противодействие на градушките.

С постановление на Министерски съвет в следващите 5 – 6 месеца могат да се отпуснат 10 – 15 млн. лева за изграждане на системата и в нашия район да се изградят установки. Нека да си има пак самолети, но да има и друга защита, посочи кметът на Община Иваново Георги Миланов.

Агенцията за борба с градушките да направи статистически анализ и прогноза колко би струвало изграждането на два полигона и поддръжката им, предложи в заключение Пламен Нунев. Ясно е, че не се подкрепя визията за самолетна защита, поради което по време на заседание на комисията по земеделие в Народното събрание в сряда народният представител Андриан Райков ще запознае министъра на земеделието с проблема и становището на местните земеделски производители.

Градозащитата у нас е създадена през 1968 година и представлява 9 командни пункта с общо около 200 ракетни площадки. Принципът на изграждане е включване на областите, където има най – голяма вероятност за градушки. Сред тях са Видин, Враца, Пловдив и др. Всеки команден пункт има по един радар и от 20 до 30 пускови установки, покриващи почти цялата територия на даден окръг. Преди години радарите са били руски, но с течение на времето е извършена модернизация с цифрови предаватели и приемници американско производство. Подменени са и метеостанциите към пунктовете с автоматични.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha