Неделя, 13 Октомври 2024

`Държавата КТБ` - отговори за политическата корупция и къде са парите

`Държавата КТБ` - отговори за политическата корупция и къде са парите
Публикация   17 Окт, 2017   /     akcent.bg   /     1493

Знаела ли е Българската народна банка (БНБ) за това, което се случва в Корпоративна търговска банка (КТБ) години преди официалното й затваряне?

Какви активи са си разпределяли в кореспонденция депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият мажоритатен собственик на КТБ Цветан Василев в седмиците преди банката да се разпадне?

   Това са част от въпросите, чиито отговори през факти ще могат да бъдат прочетени в книгата "Държавата КТБ" (издателство "Изток - Запад"). В нея може да бъде видяна и непубликуваната досега надзорна инспекция на БНБ, която показва, че регулаторният орган е бил наясно какво се случва и какво ще стане, но това е бил смачкано от ръководството.

   Книгата е резултат от двегодишно журналистическо разследване, съдържа доказателства за политическа корупция и дава ясен отговор на въпроса "Къде са парите", обясняват авторите й. В нея може да бъде проследена историята на развитието на банката - от нейното създаване до фалита й. Разследването показва и

         Всичко, което трябва да знаете за:

 моделът на "захванатата държава"

  "Държавата КТБ" е от пет глави, в които се проследява развитието на КТБ хронологично по време на всички правителства след 2000 г.

при който държавни институции работят за частния интерес.

  "Държавата КТБ" е от пет глави, в които се проследява развитието на КТБ хронологично по време на всички правителства след 2000 г. Това е така, защото смятаме, че всяко правителство дава нов тласък в развитието на банката, пораснала до номер четири в България и предизвикала най-големия банков фалит в историята ни", казва авторът Зорница Маркова.

   Авторският екип включва още седем журналисти, които от години следят темата, анализирани са "конкретни факти, взаимоотношения, свързаности и сделки между бизнесмени, медии, политици и представители на държавни институции, които осветяват в детайли механизмите на явлението КТБ от началото на неговия възход до зрелищното му падение. Въпросите

   откъде идват парите в КТБ, какво се случва с тях и къде отиват след краха

на финансовата институция получават ясен отговор", съобщават още от Центъра за либерални стратегии, които са партньори на проекта заедно с програма "Достъп до информация" и асоциация "Прозрачност без граници". Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България", Форум за международен диалог "Бруно Крайски", Балкански тръст за демокрация и Европейската инициатива за стабилност.

  Подготвителната и същинската работа по разследването включва повече от 250 проведени срещи с различни източници, приблизително 30 000 страници анализирани документи (доклади, договори, кореспонденция, списъци, регистри, отчети), над 1000 телефонни разговори и десетки разпратени писма за достъп. В хода на разследването са изпратени десетки покани за разговор до ключови участници в описаните събития, като след многократни опити разследващият екип успява да получи интервю от бившия собственик на КТБ Цветан Василев, разказват авторите.

 

Книгата е част от проекта "КТБ: какво се случи?", който включва специализирания сайт ktbfiles.com, на който отскоро има пълна хронология на събитията, както и търсачка за медийните публикации по темата и документи.

 

Тя вече е в книжарниците, а представянето ще бъде в четвъртък от 19 ч. в центъра за култура и дебат "Червената къща". След "Държавата КТБ" предстои публикуването на още две книги по проекта "КТБ: какво се случи?".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още