Неделя, 20 Октомври 2024

Защо да пием всеки ден по 2-3 чаши топла вода

Защо да пием всеки ден по 2-3 чаши топла вода
Публикация   17 Окт, 2017   /     akcent.bg   /     700
  Ефектът е оптимален при около 5 градуса. Наръчниците по народна медицина в цял свят задължително съдържат рецепти как с пиенето на топла вода може да се подобри здравето. Животът показва, че в повечето случаи това е факт. Изследователите отскоро тълкуват научно механизмите, по които ефектът се случва.Фундаменталното обяснение е, че абсолютно всички процеси в организма на човека протичат в течна среда. Водата помага на клетките да абсорбират хранителни вещества, да използват енергията и да се борят с инфекциите. Пиенето на няколко чаши топла вода всеки ден може да предложи още повече ползи, показва практиката на лекари от различни медицински специалности.
       Здравословно храносмилане 
  Тънките черва поглъщат по-голямата част от водата, постъпила чрез храната и напитките. Когато човек не пие достатъчно вода, това причинява обща дехидратация, но и затруднява движението на червата. Наред с това честото обезводняване може да предизвика хроничен запек, който обикновено се усложнява с хемороиди. Пиенето на вода и особено на топла намалява риска от задържане на токсини в дебелото черво, подуване на корема, болезнено изхождане, кървящи вътрешни и външни хемороиди.
                  Детоксикация на тялото 
   Горещата вода може да помогне на тялото да изхвърли ненужните токсини от метаболитните процеси в клетките. Когато температурата й е по-висока, приетата вода повишава телесната температура на тялото. Мозъкът обаче получава сигнал, че е надскочена заложената от природата постоянна температура и задейства програма за охлаждане, която се осъществява чрез отделяне на вода през порите. При изпотяването тялото изхвърля не само вода и соли, но и отрови и така топлата вода в крайна сметка играе ролята на основно почистване. 
     Подобрена циркулация на кръвта
  Горещата вода е вазодилататор, което означава, че разширява кръвоносните съдове. Така се подобрява кръвообращението. Оптималната циркулация помага за “храненето” на всички органи, помага на мускулите да релаксират, намалява възпалителните процеси и облекчава болката. Въпреки че няма проучвания, които пряко да свързват горещата вода с трайни подобрения в кръвообращението, дори и краткото оптимизиране на циркулацията може да подпомогне по-доброто хранене и снабдяване с кислород на мускулите и органите. 
   Съдейства за отслабване. 
   Много изследвания подкрепят идеята, че пиенето на повече вода може да помогне на човек да отслабне. Това отчасти се дължи на факта, че течността увеличава чувството за напълване на стомаха, а в същото време в тялото не влиза нито една калория. Водата също така помага на растителните влакна да съдействат за по-бавно и равномерно усвояване на храната и оттам - за избягване на резките пикове и спадове на кръвната захар, които са в основата на чувството за глад. Според изследване от 2003 г. ефектът върху теглото е по-добър при пиенето на топла вода. Учените установили, че пиенето на 500 милилитра (2 стандартни водни чаши) вода със стайна температура преди хранене увеличава обмяната на веществата с 30 процента, а когато водата е топла - с над 40 процента.
           Помага при настинка
   Пиенето на гореща вода може да помогне за активиране на процесите в лигавиците на носа, устата и гърлото и така да облекчи изхвърлянето на секрети от носа, гърлото, бронхите. Те са основен потърпевш при настинките, тъй като болестотворните микроорганизми полепват по тях и провокират възпалителни реакции.
            Облекчава стреса и тревожността
     Този ефект на топлата вода се обяснява с различни хипотези, макар че нито една от тях не е била доказана в проучвания. Най-логично изглежда допускането, че при общото тонизиране на организма в резултат на подобреното кръвообращение мозъкът получава повече кислород и успява по естествен път да разтовари емоционалното пренапрежение.
    За добър ефект върху здравето се препоръчва няколко пъти дневно да се пие по чаша топла вода или в краен случай кафе или чай без захар.
   Не е необходимо човек да рискува да си причини изгаряне, за да се възползва от предимствата на топлата вода. Хората, които не харесват горещи напитки, може да пробват лайт вариант - с температура малко над 37-38 градуса. 
  Според проучване от 2008 г. най-пълноценен ефект върху организма има вода с температура около 57 градуса.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още