Неделя, 13 Октомври 2024

С 6-те милиона лева ЕМКО ще плати грешката на Караниколов, ощетила ВМЗ, заяви собственикът

С 6-те милиона лева ЕМКО ще плати грешката на Караниколов, ощетила ВМЗ, заяви собственикът
Публикация   12 Окт, 2017   /     dnevnik.bg   /     428

      Шестте милиона лева, които оръжейната компания "Емко" се ангажира да плати, за да си върне договорите, отнети й от държавата покрай замразения лиценз, ще отидат във ВМЗ - Сопот. Това е компенсация за държавния завод, на който Министерството на икономиката възложи да изпълни поръчка, отнета от "Емко". Това се разбра от думите на собственика на "Емко" Емилиян Гебрев пред Би Ти Ви.

      Преди ден на среща при премиера Бойко Борисов между Гебрев и министъра на икономиката Емил Караниколов се стигна до решението договорите на "Емко" да бъдат върнати, след като и лицензът за износ му беше възстановен. След нея Борисов каза, че и Гебрев, и министърът са направили грешки.

     Помолен да поясни кой в какво е грешил, днес бизнесменът коментира, че министърът е поставил държавната собственост преди частната, подведен, че ВМЗ е в състояние да изпълни повторно поръчката за "Емко" в сроковете и спецификациите, изисквани от клиента. Впоследствие се оказало, че това не може да стане.

      В резултат на това е възникнала и щетата от 6 млн. лв. за държавната компания. "При превъзлагане на поръчката ВМЗ са вложили средства, ние решихме да изчистим това и ако струва 1 лв., да дадем 2", кеаза шефът на "Емко".

     "Останах с впечатление, че Караниколов не е запознат детайлно по много въпроси. Явно хората, които са му давали идеи и са показвали какво трябва да се направи, не са били правилните", каза Гебрев, но не отговори на въпроса дали тези хора са от Народното събрание, както допусна в по-ранно интервю преди разрешаването на бизнес проблема си.

       Своята грешка Гебрев вижда в това, че прекалено късно е информирал премиера Бойко Борисов за казуса. "Моята грешка е, че съм бил твърде мек и че твърде късно съм се обърнал към Борисов за решаване на въпроса. Ако бях го поставил по-рано, може би нямаше да се развие и да има отрицателен за държавата ефект. За жалост, когато нещо трябва да се реши, то върви по пирамидата нагоре и винаги стига до Борисов", заключи бизнесменът.

     "Не бива да се търсят винаги грешки, когато всичко завършва добре. Затварям страницата, връщам се на 24 май, все едно тези месеци не са били. Нека позитивното ни води, иначе не сме продуктивни не можем да се развиваме", призова той.

     Гебрев потвърди, че на срещата при Борисов се е разбрал с държавата спорът за собствеността му в друг оръжеен завод - "Дунарит", да се решават в съда. Той отрече да има връзка с бившия собственик на "Дунарит" и фалиралата КТБ Цветан Василев и каза, че води съдебни дела и срещу него.

Тагове : EMKO , Борисов ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha