Неделя, 13 Октомври 2024

Още 700 млн. лв. за заплати в публичния сектор

 Още 700 млн. лв. за заплати в публичния сектор
Публикация   10 Окт, 2017   /     akcent.bg   /     314

Средният ръст догодина ще е 10%, като 60% от сумата ще са за учители, военни и полицаи

  Най-големият работодател в страната - държавата планира догодина да увеличи с 10% разходите за заплати, за което ще задели допълнителни 700 млн. лв. в бюджета. Числото, обявено в неделя от финансовия министър Владислав Горанов, няма точна разбивка, но отсега е ясно, че най-голяма част от сумата ще е за учители и работещите в сектор сигурност.

  Макар от финансовото министерство да не дадоха повече детайли от обявеното излиза, че средното увеличение ще е за всички в публичния сектор, които според данни на НСИ са били 681 хил. през 2016 г. За тях в консолидирания бюджет са били похарчени 7.1 млрд. лв.
Промяната идва на фона на увеличаващи се заплати в частния сектор. Ръстът тази година там е над 10% за полугодието, докато в държавния сектор леко изостава. Средствата вероятно ще дойдат по линия на събрани повече данъчни и осигурителни приходи покрай растежа на икономиката. Увеличението може да даде допълнителен тласък на потреблението, макар и с по-малка сума от обявените 700 млн. лв., тъй като част от тях са за осигуровки. Недостатъкът е, че е възможно увеличение на калпак, без да се комбинира с оценка за кого точно трябва да се насочат повече средства и къде администрацията трябва да се съкрати като бройка.

             Три сектора водят

   Повишението ще бъде в почти всички сфери, но различно за всяка от тях, като част от него е в резултат на покачването на минималната работна заплата с 10.9% до 510 лв., увеличението на учителските заплати и тези на служителите в сектор сигурност.

   Макар подробна информация да не е налична за разбивката на увеличението на възнаграждения за персонал, една част ще отиде при полицаите на терен. Към момента промяната, която се обсъжда за служителите в системата на МВР, е 55 млн. лв. нагоре спрямо нивото през 2017 г. Това обяви финансовият министър Горанов пред bTV, като допълни, че се обсъжда диференцирано увеличение, което да се усети по-чувствително от полицаите на терен. Числото е условно, тъй като предстоят още разговори с ресорния вицепремиер Красимир Каракачанов и министъра на вътрешните работи Валентин Радев, коментират от Министерството на финансите.

   Над една трета от общото увеличение ще отиде при учителите. Причината е, че още тази есен бяха вдигнати заплати, за което ще са нужни доста повече средства в бюджета за догодина. По-рано този месец просветният министър Красимир Велчев коментира, че следващото покачване на заплатите в сектора ще бъде най-рано октомври 2018 г. Тази година те бяха вдигнати два пъти, като от септември минималната заплата за учител стана 760 лв. Велчев допълни, че за 2018 г. бюджетът за образование ще бъде увеличен с 360 млн. лв., от които 240 млн. лв. отиват за покриване на вече реализираните повишения, а други 30 млн. лв. - за по-високата минимална работна заплата и изплащане на осигуровки.

   Същевременно неофициално излезе информация и за заплатите в армията, където увеличението вероятно ще бъде с около 100 млн. лв., по информация на правителствени източници на Mediapool. Така от първоначално обявеното увеличение от 700 млн. лв. излиза, че около 425 млн. лв. ще отидат за армията, МВР и учителите, а останалите близо 40% ще бъдат разпределени по останалите сектори. Подробната разбивка ще бъде налице към края на октомври, когато бъде публикуван проектозаконът за бюджет 2018 г.

    Има място и за структурни промени

   През последните две години икономиката расте, като по последни данни на НСИ увеличението на БВП от 3.9% през 2016 г. нарежда България на четвърто място в ЕС. Това е моментът да се правят структурни реформи, счита Лъчезар Богданов от Industry Watch. "Когато има фискално пространство, правителството има възможност да стимулира структурни промени, които да дават дългосрочен ефект във вид на по-добра конкурентоспособност на икономиката", коментира Богданов. Така например увеличението на разходите за заплати на учители е добра стъпка, но е желателно да се комбинира с адресирането на по-дълбоки проблеми, като ниския дял на преподавателите под 29-годишна възраст (едва 3% от всички). "Има десетки примери за промени, които могат да доведат до увеличение на заплатите, но фокусирани на места, където това е свързано с постигането на по-добра публична услуга и смислен дългосрочен ефект за обществото", допълва още той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още