Неделя, 13 Октомври 2024

С шампанско пуснаха влака-стрела от Пловдив до Септември

С шампанско пуснаха влака-стрела от Пловдив до Септември
Публикация   29 Септ, 2017   /     akcent.bg   /     343

Линията е проектирана за движение с 200 км/ч., нашите композиции ще пътуват със 130

  Първият влак-стрела у нас потегли преди броени минути от Централна гара, предаде репортер на Марица.бг.  На него се натовариха куп официални гости – зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, посланикът на Австрия Роланд Хаузер, представители на австрийския транспортен гигант „Талес“, официални гости от различни европейски страни.

  Те потеглиха към гара Септември. По това трасе са инвтирани малко над 91 милиона лева. Те са вложени в направата на съвременна сигнализация по трасето, така че системите за сигурност се доближават до европейския стандарт. Релсите ще могат да поддържат скорост от 200 км./ч., но българските железници ще возят със 130, поради състоянието на композициите.

  Скоростният влак се състоеше от три преработени вагона на БДЖ, които възродиха бистрата в ж.п. транспорта. Интериорът във влака е луксозен, а официалните гости бяха изпратени с шампанско. В момента те пътуват към Септември, там ще има официално посрещане, а след това влакът ще се завърне под тепетата.

  „През годините влаковете за София ставаха все по-бавни“, коментираха гражданин, които присъстваше на събитието. „Първо се стигаше за 2 часа и 30 минути, а изведнъж – за 3 часа и нагоре. Крайно време беше да има някакво подобрение – кой би избрал да пътува 3 часа за 120 километра“, добави той.

Източник: в-к Марица



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още