Неделя, 13 Октомври 2024

ЧСИ-тата свалят цените, таксите падат с до 42%

ЧСИ-тата свалят цените, таксите падат с до 42%
Публикация   27 Септ, 2017   /     akcent.bg   /     508

Ще има затворили кантори, опасяват се от Камарата

  По-ниски такси предложи Камарата на частните съдебни изпълнители на поредното обсъждане на проекта за изменение на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) в правната комисия във вторник.

  Една от идеите е при вземане до 5 хил. лв. таксата на частния съдебен изпълнител да е 75 лв., или с 15% по-малко в сравнение със сега. При дълг от 10 хил. лв. - да стане 150 лв., при 20 хил. лв. - 300 лв. , при 100 хил. лв. - 1500 лв., а при 1 млн. лв. - 22 500 лв. , като намалението е с 42%.

  Изчисленията на камарата били получени в правната комисия в понеделник.

  "Не може за дълг от 50 лв. да се събират такси в размер на 1000 лв.", коментира омбудсманът Мая Манолова, цитирана от "24 часа". Тя призова и адвокатите да намалят възнагражденията си по изпълнителните дела.

  Шефът на Камарата на ЧСИ Георги Дичев се оплака, че по-ниските такси ще принудят някои кантори да затворят, а останалите да търсят други приходи.

  В момента имало 202 частни съдебни изпълнители, средният годишен разход на една кантора излизал около 500 хил. лв., а в тях работели около 3000 души.

  "Не знам колко български адвокати са изкарали 500 хил. лв. през целия си живот", опонира Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет. Тя обясни, че колегите ѝ получават възнаграждение за цялото дело, а не на парче, както е при съдебните изпълнители - за опис на имущество, за образуване на изпълнително дело и т.н.

  Според нея, ако се възпитава нация от коректни граждани, не може безкрайно да се ограничават разноските и така да се ощетяват изрядните.

  След разгорещен дебат шефът на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че таксите ще останат за най-накрая и по тях ще се работи още.

  Друг дискутиран въпрос бе кой може да се освобождава от държавна такса. Според юристите това трябва да са само граждани, но не и фирми.

Тагове : ЧСИ-та , такси ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още