Неделя, 13 Октомври 2024

Министър Караниколов ще докладва за `Емко` и `Дунарит` в икономическата комисия

Министър Караниколов ще докладва за `Емко` и `Дунарит` в икономическата комисия
Публикация   27 Септ, 2017   /     akcent.bg   /     459

ред членовете на парламентарната комисия по икономическа политика министърът на икономиката Емил Караниколов ще представи днес информация за дейността на оръжейните дружества "Емко" и "Дунарит".

Точката е включена в дневния ред след като преди седмица работници от "Емко" протестираха пред сградата на парламента заради отнетия лиценз за търговия на дружеството. Тогава депутати от БСП се срещнаха с протестиращите и поискаха изслушването.

 

Лицензът на "Емко" беше замразен в началото на лятото заради нередности при складирането на боеприпаси. Оттогава не е възстановен, въпреки че ръководството на компанията уверява, че всички предписания са изпълнени. Полицията приключи с проверката си вчера, а МВР се ангажира да предостави доклада със заключенията си не по-късно от 4 октомври. След това междуведомственият съвет по отбранителна индустрия ще решава дали да разреши на дружеството да извършва търговска дейност или не.

 

Междувременно заради отнетия лиценз "Емко" не успя да изпълни договор за износ на продукция за Индия като държавата пренасочи изпълнението му към държавната "ВМЗ Сопот".

  Затрудненията на предприятието съвпаднаха по време с опита на собственика на собственика Емил Гебрев  да влезе във владение на друг военен завод - "Дунарит", свързан в миналото с КТБ и Цветан Василев. Държавата опита да национализира "Дунарит", а Гебрев и други шефове са с обвинение за престъпна група поради предполагаеми връзки с укриващия се в Сърбия Василев.

  Междувременно мнозина анализатори предупреждават, че заради скандалите покрай оръжейните компании България може да загуби външните си пазари, от което ще пострадат както работниците, така и бюджетните приходи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още