Неделя, 13 Октомври 2024

Караниколов се размина с истината при новия десант в `Дунарит`

 Караниколов се размина с истината при новия десант в `Дунарит`
Публикация   22 Септ, 2017   /     akcent.bg   /     473

Основният свидетел на прокуратурата по делото за КТБ Бисер Лазов изплува и от опита за национализация на русенския военен завод

   Новата операция по превземането на „Дунарит“, стартирана от близкият до ДПС министър на икономиката в правителството на Бойко Борисов Емил Караниколов, е базирана на документ с непотвърдена автентичност. Представената от Караниколов на специален брифинг версия по придобиване на русенския военен завод пък се оказа доста изопачена, непълна и казана накратко – обикновена лъжа.

               Схемата

  Министър Караниколов обясни в сряда, че синдиците на Корпоративна търговска банка (KTB) са обявили публична продан на вземания от фирмата „Хедж инвестмънт България“, по които солидарни длъжници са „Авионамс“ и „Кемира“. Ключовото дружество тук е „Кемира“, което по данни от Търговския регистър продължава да притежава 99.5% от „Дунарит“.

  „Ние участвахме в тази публична продан, тъй като за част от тези вземания, за 42 млн. евро, солидарен длъжник освен „Кемира“ е „Авионамс“ и ако някой ги бе придобил, можеше да се тръгне на изпълнение срещу „Авионамс“. Във връзка с това ДКК заяви интерес да участва, на самия търг не се яви никой и съгласно нормативната база можеха веднага след това да започнат преговори“, казва Караниколов, цитиран от „Капитал“.

  „Вземанията бяха около 82 млн. лв., продажната цена беше 67 млн. лв. На следващия ден ДКК купи тези задължения на пряко договаряне за 38 млн. лв.“, допълва Караниколов.

   Според три независими източника на „Студия Трансмедия“, обаче ДКК не е купила никакво вземане от КТБ. Консолидационната компания е купила вземането от фирма „Ди Пи“, на която синдиците на КТБ са прехвърлили вземането.

   Фирмата „Ди Пи“ стана популярна покрай първата врътка, която Караниколов и Пеевски разиграха около опита за национализация на „Дунарит“. Тогава компанията се появи като купувач на вземане за 48 млн. лв. от регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка Viafot investment, за която има косвени данни, че е контролирана от ДПС депутата Делян Пеевски.

Самата Viafot Investment на свой ред придобива вземането на дъщерното си дружество „Виафот инвестмънт България“, което пък го взема от няколко фирми на италианския бизнесмен Едоардо Миролио. Пеевски и Миролио разиграха крупна сделка през 2015 г. в резултат на която фирми, контролирани от ДПС депутата изкупиха вземания на Миролио. Така Пеевски получи контрол над „Техномаркет“, дял в „Булгартабак“ и дълга на „Дунарит“.

След като придобива въпросното вземане „Ди Пи“ го прехвърля на КТБ, чиито синдици междувременно оспорват в съда наличието на тази цесия. А КТБ на свой ред към ДКК.

Забележителното в договора между „Ди Пи“ и КТБ е че банката може да се разплати не само с пари, но и с активи, които са вадени на публична продан, но не са реализирани.

Именно тази клауза е задействана спешно сега. „Търг“ в КТБ наистина е имало. Според източник на Студия Трансмедия“ веднага след него синдиците на бнката са прехвърлили вземането си от „Хедж инвестмънт България“, по което, според министър Караниколов, солидарни длъжници са „Авионамс“ и „Кемира“ на „Ди Пи“.

Така ДКК е придобила взанамето което сега ще опита да изпълни срещу „Дунарит“ от „Ди Пи“. Самата „Ди Пи“ пък е получила обявените от Караниколов 38 млн. лв.

Два независими източника на „Студия Трансмедия“ свързаха „Ди Пи“ с оръжейния търговец Петър Манджуков. „Студия Трансмедия“ не успя да се свърже с Манджуков. Подобна връзка обаче би обяснила до голяма степен вклиняването на „Ди Пи“ между КТБ и ДКК. Освен, че къса връзката към контролираните от Пеевски офшорки, заставането на „Ди Пи“ сега пред ДКК ще даде възможност на Пеевски и Манаджуков да се разплатят.

Двамата имат незатворена сделка от август 2015 г. Тогава новорегистрираната от майката на Пеевски Ирена Кръстева компания „НСН инвестмънт“ купи 100% от дяловете в дружеството „Табако инвестмънт“, чийто собственик е Петър Манджуков през дубайско дружество. „Табако инвестмънт“ притежаваше около 5% в капитала на „Булгартабак холдинг“. Според информация на „Студия Трансмедия“ по тази сделка не е имало плащане на договорената сума.

   Сега операцията с „Ди Пи“ дава възможност Пеевски и Манджуков да разчистят сметките си. С парите на държавата, разбира се.

            Намесата на свидетеля на прокуратурата

  Ако това дотук ви се вижда напълно ясно, дръжте се – има и още. Ключовото е цялата нова схема на Караниколов е твърдението, че собственикът на „Дунарит“ е солидарен длъжник по кредит на „Хедж Инвестмънт България“.

   Според информация на „Студия Трансмедия“ присъединяването на „Кемира“ като солидарен длъжник по кредита на „Хедж“ се е случило в краткото време на управление на компанията от основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов. Между юли 2014 и март 2015 г. Лазов е управител на „Кемира“. Източник на „Студия Трансмедия“ твърди, че в „Кемира“ не разполагат с документ, който да потвърждава присъединяването на компанията като солидарен длъжник и не изключи договорът да е антидатиран.

   Забележителното е, че контролираната от Пеевски офшорка „Виафот инвестмънт Бълграия“ претендираше доскоро, че точно в краткия период на управление на Бисер Лазов в „Кемира“ е подписан и договор, който дава право офшорката да се разпорежда с акциите на „Кемира“ в „Дунарит“. С това си основание „Виафот инвестмънт Бълграия“ претендираше спирането на увеличение на капитала в „Дунарит“. По казуса има поредица от дела като вече дори има две влезли в сила присъди, с които претенциите на контролираната от Пеевски офшорка срещу увеличението на капитала са отхвърлени. С последното си решение Великотърновският апелативен съд дори задължи Търговският регистър да впише увеличението на капитала. Това решение на съда, обаче, не е изпълнено и до днес.

  Новата схема на Караниколов има и още един недостатък, освен това, че се базира на документ с непотвърдена автентичност.

  Дори и да насочи изпълнението си към „Дунарит“ ДКК ще трябва да премине през изпълнително дело, което най-вероятно ще бъде обжалвано. Това означава още месеци, а може би дори години на съдебни битки.

  Освен това, в казуса като основно лице е замесено и друго дружество от военно-промишления комплекс, което има проблеми с властта в последно време. Става дума за „ЕМКО“ на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. „ЕМКО“ има разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие „Дунарит“ чрез увеличение на капитала от 8 на 68 млн. лв.

  Това увеличение на капитала на няколко пъти е спирано със съдебни хватки от досегашния заложен кредитор на „Дунарит“, контролираната от Пеевски офшорка.

  В серия от телевизионни интервюта обаче Гебрев показа и извадка от акционерната книга на „Дунарит“, според която неговото „ЕМКО“ е собственик на русенския военен завод, а не „Кемира“. Това означава, че акциите на „Кемира“ са били прехвърлени. А Ако това е така, то държавата в лицето на министъра на икономиката Емил Караниколов е платила 38 млн. лв. за нищо.

Но пък чрез тях е осигурила свеж ресурс за контролираната от Пеевски офшорка „Виафот инвестмънт Бълграия“. И това е нещо, все пак…

    Източник: „Студия Трансмедия“

Тагове : Дунарит ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha