Неделя, 13 Октомври 2024

Държавният търговец `Кинтекс` е прекратил договора с `Емко` заради отнетия лиценз

Държавният търговец `Кинтекс` е прекратил договора с `Емко` заради отнетия лиценз
Публикация   15 Септ, 2017   /     akcent.bg   /     606

  Съветът на директорите на "Кинтекс" е преразгледал взаимоотношенията си с "Емко" заради отнетия лиценз на дружеството. Затова е сключил договор с "ВМЗ - Сопот". Това се разбра от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов на специален брифинг, свикан заради напрежението в оръжейния сектор.

  Преди ден работниците от частното предприятие "Емко" излязоха на протест, защото продукцията на завода не може да бъде изнесена. Тогава се разбра и че държавният търговец "Кинтекс" е прекратил договора си с дружеството.

  "Съветът на директорите на дружеството "Кинтекс" е преразгледал търговския риск на взаимоотношенията с "Емко" предвид отнетия лиценз и поради факта, че това може да доведе до неизпълнение на договорите с чуждестранни бенефициенти, а това би нарушило интереса на "Кинтекс". Неустойките, които "Кинтекс" ще плати, са много по-големи от неустойките, които след това могат да бъдат претендирани към страната производител, която в случая е "Емко", обясни Караниколов, цитиран от агенция "Фокус".

  Към момента не са изтекли сроковете за доставка на това оръжие. За да го обезпечи, "Кинтекс" незабавно е сключил договор с дружеството ВМЗ Сопот.

  Никъде във външните договори с бенефициенти не е посочено кой трябва да е производител, а са дадени спецификации, на които трябва да отговарят съответните изделия. Аз считам, че "ВМЗ Сопот" ги правят и то доста добре и ще бъдат получени в срокове, обясни Караниколов.

  По думите му "ВМЗ" Сопот ще вземе пари като производител, "Кинтекс" – като посредник, а освен това държавата ще вземе и от двете дружества дивиденти, т.е. тя няма да бъде ощетена.

  Караниколов припомни, че преди около два месеца в Междуведомствения съвет е получено писмо, с което е уведомен за проверки от служба КОС, от Икономическа полиция и от служба "Пожарна безопасност" на дружеството "Емко". Имало е различни предписания от тези органи – за неправилно съхраняване на боеприпаси и за тяхното отстраняване. Вследствие на този сигнал беше взето решение за спиране на лиценза за внос и износ на дружеството "Емко" за срок до 6 месеца или до отстраняване на нередностите.

   Преди два месеца е получено писмо от "Емко" с приложени три констативни протокола от служба КОС – в два от тях е отразена информация, че са отстранени нередностите, но в третия имаше отново предписание за отстраняване на нередности, като е бил посочен и срок от един месец.

  Веднага след това е помолен главният секретар на Междуведомствения съвет – г-н Аню Ангелов, да изпрати писмо до полицията, с което да поиска информация дали са отстранени всички нередности, констатирани от всички органи. Към момента било ясно само, че писмото от полицията ще бъде готово.

   В понеделник в 14.00 часа ще има междуведомствен съвет, който ще разгледа информацията като извънредна точка.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha