Неделя, 20 Октомври 2024

Кратките дрямки през деня са ключови за щастието, показа британска анкета

Кратките дрямки през деня са ключови за щастието, показа британска анкета
Публикация   15 Септ, 2017   /     akcent.bg   /     451

   Хората, които редовно се отдават на кратки дрямки през деня, са по-щастливи от другите. Другите са тези, които не си позволяват да спят през деня, но също и тези, чиито традиционни дрямки са по-дълги от 30 минути.

  Това показва анкета сред над 1000 души, проведена сред участниците в Международния научен фестивал в Единбург тази година, пише "Индипендънт". Изследването и анализът на резултатите са проведени от екип от Университета в Хартфордшър.

  Широко известно е, че сънят като цяло е сред ключовите фактори за енергичността, продуктивността и добрата работа на човешкия организъм, но следобедният сън често пъти остава извън тези сметки и не много хора му отдават заслуженото внимание (особено работодателите). Резултатите от анкетата, а и много предишни изследвания за навиците за сън, обаче показват, че кратката почивка в работно време повишава способностите и концентрацията на служителите след това.

  Изследването установило, че дрямките с продължителност под половин час са най-ефективни и най-много допринасят за щастието на хората, а по-дългите не са толкова полезни нито за ума, нито за общото здраве. По петобална скала на щастието, хората, които спят редовно през деня, но за кратко, имат най-висок резултат от 3.67, следвани от тези, които не спят - 3.52, и накрая тези, които спят по-дълго - 3.44.

  Две трети от любителите на кратките почивки (66%) се самооценяват като напълно щастливи, докато при другите две групи същото казват около и малко над половината (56%). Данните от анкетата показват, че дълги дневни почивки правят предимно хората между 18 и 30 години (43% от всички), а от тези над 50 години - едва 30%.

Тагове : дрямки , щастие ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още