Неделя, 13 Октомври 2024

Трайчо Трайков чака обяснение от Караниколов защо държавата харчи пари за `Дунарит`

Трайчо Трайков чака обяснение от Караниколов защо държавата харчи пари за `Дунарит`
Публикация   12 Септ, 2017   /     akcent.bg   /     286

   Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков заяви пред Би Ти Ви, че държавата все още не е обяснила защо харчи пари на данъкоплатците за спасяването на оръжейния завод "Дунарит". По думите му настоящият икономически министър Емил Караниколов трябва да се отчете по случая.

  По думите му не е било нужно предприятието да бъде спасявано, тъй като не е било в толкова тежко положение. Той уточни, че сега вече "Дунарит" дължи пари на държавата, а не на някой друг.

   В края на август държавата изкупи най-големия дълг на военния завод с намерението да поеме контрола над компанията, свързана в миналото с мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Дългът, за който държавата плати 48 млн. лв., беше към дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.  На 31 август обаче ръководството на "Дунарит" обяви, че е погасило предсрочно всичките си задължения, внасяйки 50-те милиона лева.

   Преди седмица Караниколов уточни, че военният завод все още е собственост на дружество "Кемира" на Цветан Василев. Той добави, че в Търговския регистър няма данни фирма "Емко" да държи над 99% от капитала на дружеството, както пък твърди нейният собственик Емилиян Гебрев.

 

"Всички предприятия от оръжейния бранш в България са задръстени с поръчки", добави Трайков, като уточни, че в момента този бизнес е един от най-доходоносните заради множеството военни конфликти по света.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha