Неделя, 20 Октомври 2024

Здравното министерство отменя изискването за ежегодни медицински прегледи за учителите

Здравното министерство отменя изискването за ежегодни медицински прегледи за учителите
Публикация   11 Септ, 2017   /     akcent.bg   /     484

   Към момента всички хора, заемащи длъжността педагогически специалист, подлежат ежегодно на задължителен медицински преглед и са длъжни до 30 септември да представят пред работодателя си документ, че нямат заболявания и отклонения, които биха застрашили живота и здравето на учениците. Министерството на здравеопазването обаче предлага това изискване да отпадне с редакция в съответната наредба, защото фиксираният срок не е целесъобразен.

  Вместо това в проекта за изменение (на Наредба № 4 от 24.10.2016 г. за определяне заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците) се предвижда работодателят да има самостоятелност относно необходимостта от извършване на медицински преглед при промяна на различни обстоятелства и да го изисква от служителите в различни моменти от годината, а не само преди 30 септември.

   Аргументът на здравното министерство е, че заболяванията, които са посочени като противопоказни при учителите в наредбата, са тежки и периодът за развиването им е различен, затова обвързването му с конкретния срок не е оправдано.

   Здравното министерство предлага наредбата да бъде преименувана на Наредба № 4 за определяне заболяванията и отклоненията, при които не може да се заема длъжността на педагогически специалист. Още днес промяната ще консултира с Министерството на образованието и в най-кратки срокове ще се публикува за обществено обсъждане, за да може да се изпревари тазгодишния срок от 30 септември.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още