Неделя, 13 Октомври 2024

България и Гърция се разбраха за бъдещ влак от Егейско море до Дунав

България и Гърция се разбраха за бъдещ влак от Егейско море до Дунав
Публикация   07 Септ, 2017   /     akcent.bg   /     765

  България и Гърция ще градят нов транспортен коридор, който да свързва пристанищата на Егейско и Черно море и Дунав. Вчера министрите на транспорта на двете страни Ивайло Московски и Христос Спирдзис подписаха в Кавала Меморандум за разбирателство за развитието на железопътна връзка "Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе. Подписите бяха сложени под погледите на премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

  Стойността на проекта за т.н. интермодален коридор се оценява на около 5 милиарда евро. Българският участък ще струва 1.07 милиарда евро. Пари за коридора ще се търсят от ЕС, възможно е той да кандидатства за финансиране и по плана "Юнкер".

  "С подписването на меморандума ние продължаваме съединяването на транспортните и енергийни хъбове, на възможностите за развитие на туризма, бизнеса, движението на хора и капитали в нашия регион" каза Бойко Борисов. И продължи: "С Алексис можем да играем важна роля за обща Балканска политика, която да се води". Според Борисов през октомври ще бъде поискана среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на която да бъдат представени идеите за развитие на региона и да се търси подкрепа.

  "Благодаря на премиера Борисов, че имаме обща линия на решения и се възползваме от шансовете, които имаме", отбеляза от своя страна Алексис Ципрас. По думите му чрез договора, с който се свързват три големи гръцки пристанища с Русе, Варна и Бургас, ще бъдат удовлетворени констатирани нужди от десетилетия.

  Меморандумът предвижда жп линията да се управлява от съвместно дружество, което според гръцкия премиер се случва за първи път при реализирането на инфраструктурен обект. Очаква се към проекта да проявят интерес и Румъния, Сърбия, Австрия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha