Неделя, 13 Октомври 2024

Ескалира конкуренцията на зърнения пазар

Ескалира конкуренцията на зърнения пазар
Публикация   31 Авг, 2017   /     Алма Давидова   /     275
   Пониженията на зърнените цени продължиха и през изминалата седмица. Офертите на всички конкуренти при всички култури са много близки, с малки изключения. Всеки се стреми да продава, защото запасите са големи.
  Добро е търсенето, но и са много близки цените. Към момента котировките на основните доставчици по света са събрани в пакет и конкуренцията е голяма, коментират експертите.
Засега експортът  от Черноморския регион се задържа добър,но не се знае докога
  Анализаторите отчитат високите добиви от пшеница в Русия, като проблем за пазара.
  Сега те се оценяват на 4.25 тона/хектар при 3.82 тона/хектар през 2016 година.
  Реколтата в Русия тази година ще е рекордна за цялата история. При това се запазват и значителни преходни запаси - все още се предлага зърно от 2016 година.
Интересно е да се отбележи, че средните цени на пшеницата от четвърти клас в Русия паднаха с 225 рубли до 7,7 хил. рубли за тон, което е минимална стойност от есента 2014 година.
  Цените се оказаха под натиска на рекордната реколта: според анализатори ще продължи спадът, независимо от забелязващото се стабилизиране на световните зърнени пазари.
  А пристанищата и елеваторите, въпреки големия си капацитет, се оказаха недостатъчни. Този проблем се задълбочава на фона на огромната реколта.
Руската пшенична реколта е толкова голяма, че трудно би преминала само през южния маршрут за износ - Черноморския, коментират анализатори. Увеличен е и експортът през Балтийските страни.
        Шанс за България
  Анализатори предполагат, че логистичните проблеми ще насочат търсенето към Румъния, България и Франция.
  Това ще е и нашият шанс да продаваме, още повече, че количеството у нас тази година се съчетава с превъзходно качество. Но цените едва ли ще са съществено по-високи, коментират и прогнозират експертите.
   Големите добиви не само в Русия , а и в целия Черноморски регион се отразява на световните зърнени пазари, конкуренцията расте, качеството на новата реколта има все по-голямо значение и експертите все повече го коментират.
  Търговци отчитат спадащата конкурентоспособност на френската пшеница, която сега е с 15 - 20 USD/тон по-скъпа от черноморската. Ясно е, че за да се изнася стабилно от Франция цените трябва да се понижат или търговията ще бъде само с Алжир.
  В Германия продължава събирането на реколтата, но качеството си остава ниско, заради дъждовете, които продължиха доста дълго. Немската асоциация на фермерите оценява производството на пшеница на 23,4 млн. тона, което е с 3% по-ниско, в сравнение с миналата година.
 Заради сушата в Северна Америка предлагането на висококачествена пшеница ще отстъпи на миналогодишните показатели.
 Не по-малка е и дискусията около качеството на руската пшеница. Засега то само малко превишава миналогодишните показатели.
      Спад на пшеничните фючърси в САЩ
 Техническите продажби и растящите оценки на производството на пшеница в Причерноморието помогнаха за спада на пшеничните фючърси през изминалата седмица в САЩ. Отслабеният долар оказа слаба поддръжка.
  Септемврийските фючърси на пшеницата на борсата CBOT се понижиха с 6 цента - до $4,09 / бушел, на MGEX загубиха 18 цента - до $6,50 / бушел.

Септемврийските фючърси на царевицата CBOT паднаха с 13 цента - до $3,39 / бушел, а септемврийските фючърси на соево - бобовите CBOT прибавиха 1 цент - до $9,39 / бушел.
На европейските пазари се наблюдаваше консолидация на цените които, получиха поддръжка от активния експорт.
 За отбелязване е, че Алжир закупи 590 000 т пшеница с неизвестен произход на цена $200-201 за тон CIF с доставка ноември.
 Очаква се, по-голяма част от закупените обеми да е с френски произход. Франция , както и преди си остава конкурентоспособна поради влошеното качество на реколтата в Германия и Полша. Само ръст на еврото спрямо долара по-висок от 1,1920 може да промени положението на Франция на пазара.
            Търговията
В края на седмицата на Euronext обемите на търговия за контракти на пшеница бяха 41 277 лота и само 26 лота на CME.
 На международната арена САЩ експортираха 132 000 т соя в Китай. А Русия продаде 200 000 т хлебна пшеница в Бангладеж.
   Саудитска Арабия е закупила 490,000 тона твърда пшеница с доставка октомври - ноември при средна цена от 218.19 USD/тон от ЕС, Северна и Южна Америка и Австралия.
   Американската твърда пшеница се оказа най-евтината на търг за покупка на 50,000 тона пшеница, проведен в Ирак. Цената е 297 USD/тон 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha