Неделя, 13 Октомври 2024

Заради санкциите `Лукойл` може да продаде търговското си дружество `Литаско`, твърди `Ройтерс`

Заради санкциите `Лукойл` може да продаде търговското си дружество `Литаско`, твърди `Ройтерс`
Публикация   30 Авг, 2017   /     akcent.bg   /     468

    Руската петролна корпорация "Лукойл" обмисля да продаде регистрираното в Швейцария търговско дружество "Литаско" (Litasco), тъй като американските санкции срещу Русия правят още по-трудно набирането на средства от женевското дружество.

   Това твърди "Ройтерс" в ексклузивен репортаж, позоваващ се на източници от енергийните среди. В него обаче не се посочва дали не става дума за т.нар. вътрешна продажба, т.е. формално отделяне от структурите на компанията. Дружеството работи предимно със суровина и рафинерии на "Лукойл", поради което трябва повече информация дали то може да съществува като независим търговец.

                    "Литаско" и България

   "Лукойл" притежава рафинерии в България, Румъния, Италия и Холандия и е отказала да коментира случая.

    "Литаско" е едно от дружествата, на които продава и бургаският "Нефтохим". Това винаги е пораждало въпроси дали чрез него не се изнасят печалби от страната - едва през миналата година дружеството излезе на плюс след години на загуби при рекордни обороти.

 

През пролетта генералният директор на българската компания Валентин Златев коментира по този повод пред "Капитал": "Затова има хора които ни проверяват - има НАП, има митнически власти в България, ние имаме ревизии през всичките тези години. И те следят тези цени. Те виждат цената, която се изнася, и тази цена е пазарна и е международна. Следи се законът, който казва, че с 20% разлика се счита за незаконно, те ги проверяват тези неща."

    Преди повече от 10 години и в България имаше регистрирано дружество "Литаско", като то отговаряше за външната търговия на "Лукойл" и беше посредник в доставките на петрол за бургаската рафинерия. През 2005 г. обаче то беше закрито заради преструктурирането на целия бизнес на руската група.

               Сделка още през 2017г.?

   "Ройтерс" дори посочва, че "Литаско" може да смени собственика си към края на 2017г. и това вероятно ще е първа крачка към раздяла на "Лукойл" със задгранични активи. Така вторият по големина руски производител на петрол ще може да се фокусира върху разработването на находища в Сибир, казва един от високопоставените източници на агенцията.

 

"Санкциите са една от причините за тази идея за продажба. Така ще се помогне за пренасочване на значителна част от оперативния капитал от търговска дейност към проекти за добив в Русия", допълва той с молба да остане анонимен, тъй като няма разрешение да обсъжда публично евентуална продажба.

   Източниците на "Ройтерс" не посочват колко средства може да събере "Лукойл" от сделката за един от най-големите глобални енергийни търговци. Повечето брокери не са листвани на борси и поради това оценката само по документи се движи в широките рамки между 2 и 6 милиарда долара.

   Ефектът от санкциите на САЩ

   Продажбата на "Литаско" би демонстрирала още веднъж как американските санкции затрудниха кредитирането на руски компании - държавни и частни - и дори се отразяват на фирми в чужбина, които само косвено са свързани с Русия, коментира "Ройтерс".

  Миналата седмица банкови източници са разказали пред агенцията, че заради новите санкции на САЩ от 2 август италианската банка "Интеза Санпаоло" (Intesa Sanpaolo) се е сблъскала с проблеми при сгобяването на синдикиран заем за търговската група "Гленкор" (Glencore) и Катарския суверенен фонд в операцията им за придобиване на над 19% от държавния енергиен гигант "Роснефт".

  "Лукойл" е частна компания, в която дялове контролират нейните ръководители. Макар в нея да няма държавно участие, тя е в списъка на санкционираните от 2014г. заради анексирането на Крим и действията на Москва в Източна Украйна, но не ѝ е забранено за се разделя с активи.

 

Новите санкции са отчасти мотивирани от намесата - според единодушното заключение на американските спецслужби - на Русия в изборната кампания от 2016г. С тях бяха попарени надеждите за скорошно затопляне на отношенията Москва-Вашингтон.

 

Колко голяма е "Литаско"

  "Литаско" е основана през 2000г. и е един от най-успешните търговци на руски петрол на миналото десетилетие. Дейността ѝ е насочена предимно към продажба на добиван от "Лукойл" петрол и горива по света, обслужване на рафинериите на "Лукойл" в Европа и добавяне на стойност на цялата група. През последните години "Литаско" разшири дейността си в САЩ, Азия и Африка, а с това - и сделките с трети лица.

  През 2016г. "Литаско" е имала всеки ден сделки средно за 3.2 милиона барела петрол и петролни продукти, каза главният изпълнителен директор по-рано тази година пред "Ройтерс". Това поставя компанията наравно с имена като "Меркурия" (Mercuria) и "Гунвор" (Gunvor), но зад Голямата световна тройка - "Витол" (Vitol), "Гленкор" (Glencore) и "Трафигура" (Trafigura).

  "В глобален план "Литаско" ще стане независима търговска къща подобно на "Витол" или "Трафигура", казва втори от източниците на "Ройтерс", който потвърждава, че има планове за продажба.

  Но търговията с петрол, в която стандартна доставка струва над 50 милиона долара, е бизнес, зависим от достъпа до капитали. Поради това от търговските компании се изисква да имат на разположение кредитни линии от десетки световни банки в размер на десетки милиарди долари.

  От 2014г. насам санкциите затрудниха набирането на средства от руски компании, а новите отраничения на САЩ още повече объркаха механизмите за кредитиране, коментира още "Ройтерс". Юристи на западни банки трескаво се опитват да изяснят какво все още им е позволено след поредното ембарго срещу Русия.

Тагове : Лукойл ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha