Неделя, 20 Октомври 2024

Какъв е истинският срок на годност на сиренето, а не този, написан на етикета

 Какъв е истинският срок на годност на сиренето, а не този, написан на етикета
Публикация   27 Авг, 2017   /     akcent.bg   /     732

Твърдите сирена могат да стоят в хладилник отворени до 6 седмици, полутвърдите - три седмици, а меките - две седмици, ако опаковката не е разкъсана

   Колко дълго действително можете да държите сиренето в хладилника, преди да го изхвърлите - като не трябва да обръщате внимание на срока, посочен от производителите, защото той е много по-кратък от реалния, съобщава Daily Mail

  Според експерти много от сортовете сирене издържат много по-дълго. 

    Твърдите сирена

могат да издържат до четири месеца неотворени, или ако са отворени - до шест седмици, а ако са във фризер - до 8 седмици. Мекото сирене трябва да се консумира в рамките на две седмици поради по-високия риск от хранително отравяне. 

    Срокът на годност варира от три седмици

за сирената като Гауда и Грюер, и за всички, които се водят полутвърди. Във фризер сирената може да издържат два месеца.

   Сиренето от фризера може да има малко по-различен вкус. Замразеният млечен продукт може да се използва за овкусяване на ястия.

   При меките сирена

като Бри, Камембер и Фета, те издържат до две седмици в плътно затворена опаковка. Не са подходящи за съхранение във фризер. Те трябва да се консумират сравнително бързо, защото вредните бактерии, като например листерията, процъфтяват в тях поради влагата.

   Ако започнат да мухлясват, меките продукти трябва да бъдат хвърлени, защото може да се стигне до хранително отравяне. А при останалите - може да отстраните мухала с нож, вътрешността ще става за ядене.

    Източник: Daily Mail    


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още