Неделя, 13 Октомври 2024

Великобритания предлага временен митнически съюз след Брекзит

Великобритания предлага временен митнически съюз след Брекзит
Публикация   15 Авг, 2017   /     akcent.bg   /     459

   Великобритания ще предложи на ЕС "временен митнически съюз" в преходния период след Брекзит. Това става ясно от документ с позицията на правителството, който ще бъде публикуван днес, предаде Би Би Си.

   Страните от митническия съюз не облагат с мита доставчиците на стоки и услуги на територията на всички държави-членки. Освен това изравняват тарифите за стоки и услуги, внасяни или изнасяни от съюза.

  Финансовият министър Филип Хамънд и министърът на търговията Лиъм Фокс, които са на противоположни мнения за процеса на развод с ЕС, публикуваха през уикенда съвместна статия, че Великобритания в крайна сметка ще напусне митническия съюз.

  В новия документ на правителството обаче се говори, че Обединеното кралство ще предложи от март 2019, когато преговорите за Брекзит трябва да приключат, да бъде въведен „временен митнически съюз“. В него търговията ще продължи при старите условия, но Лондон ще може да започне търговски преговори със страните извън ЕС, на което в момента няма право като член на общността.

  След края на временния съюз или ще бъде договорена нова митническа граница на ЕС, или страните ще подпишат ново партньорство изобщо без митнически граници.

  Така след Брекзит бизнесът ще трябва да се приспособява с едни нови условия само веднъж.

  Засега нищо от тези идеи не е обсъждано с ЕС. По искане на Брюксел преговорите започнаха през май с въпросите, свързани с положението на европейските граждани във Великобритания и на британците в ЕС, както и взаимните финансови ангажименти на двете страни в развода.

  Едва когато Брюксел прецени, че по всички тези теми и достигнат значителен напредък, може да започне обсъждането на бъдещите отношения с Лондон след раздялата.

  Би Би Си отбелязва, че Великобритания се опитва да обсъжда новите отношения с ЕС по-рано, отколкото Брюксел иска.

  Митническата граница има редица функции, освен.събирането на мита. Митническият контрол проверява съответствието на внасяните стоки с екологичното и здравното законодателство, разкрива фалшивите стоки, както и истинският им произход.

   Утре британското правителство ще публикува втори документ с позиция за единствената сухопътна граница с ЕС – между Северна Ирландия и Ирландия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha