Неделя, 13 Октомври 2024

Десетте най-големи производители на бира

Десетте най-големи производители на бира
Публикация   13 Авг, 2017   /     akcent.bg   /     457

Компаниите от сектора са класирани според произведените количества

   Бирата е любима напитка за милиони хора.
 
   Производството на кехлибарената напитка е бизнес за милиарди, а в сектора от години върви сериозно окрупняване.
 
   Германският икономически ежедневник "Ханделсблат" дава отговор на въпроса кои са най-големите играчи на бирения пазар. Пивоварите са класирани според годишното произвеждано количество бира в милиони хектолитри, пише econ.bg.
 
    Вижте кои компании са в топ 10:

   10-то място заема групата Castel. През 1949 г. французинът Пиер Кастел основава едноименната пивоварна. Управлението на компанията и до ден днешен е в семейните ръце на фамилията Кастел.  Castel е не само най-големият производител на вино в Европа, но също така притежава и голям бизнес за производство на напитки в Африка. Castel е произвела 32,9 милиона хектолитри бира за 2016 г.

   9-то място заема Kirin. Японската пивоварна компания има дълга традиция. Kirin е в бизнеса от 1885 година, а днес е част от групата Mitsubishi. Kirin е и марката на бирата, която е най-популярната в Япония. Освен производството на Ichiban Shibori, втората по популярност марка бира в Япония, групата също така поема дистрибуцията и на някои чужди марки бири като Budweiser и Heineken. Kirin е произвела 42,5 милиона хектолитри бира за 2016 г.

   8-мо място заема Yanjing. Китайската компания произвежда марката бира Yanjing от 1980 година. Пивоварната бе основе спонсор на летните олимпийски игри през 2008 година. Yanjing е произвела 45 милиона хектолитри бира за 2016 г.

  7-мо място заема Asahi. Първите количества бира компанията започва да произвежда през 19-ти и по-точно 1892 година. Продукцията на японската пивоварна се изнася в цял свят. Asahi е произвела 59 милиона хектолитри бира за 2016 г.

  6-то място заема Tsingtao Brewery Group. Откакто навлиза на пазара в САЩ през 70-те години Tsingtao е най-продаваната китайска бира в Съединените щати. Tsingtao Brewery Group е произвела 79,2 милиона хектолитри бира за 2016 г.

  5-то място заема Molson-Coors. Историята на компанията е свръзана с Германия. Adolph Coors емигрира през 1870 в САЩ и основава в Колорадо пивоварна, която продава своята бира под името „Coors Original". Американската бира е популярна и заради вкуса си, който е толкова добър, благодарение и на чистите води на Скалистите планини. Molson-Coors е произвела 95,2 милиона хектолитри бира за 2016 г.

  4-то място заема Carlsberg. Датската пивоварна група е сред най-големите производители на бира в света. В Германия компанията предлага марките Holsten, Astra, Duckstein, Lübzer и Hannen. В България Carlsberg е собственик на Шуменско и Пиринско пиво. Carlsberg е произвела 116,9 милиона хектолитри бира за 2016 г.

   3-то място заема China Resource Brewery. Китайската пивоварна е произвела 118,8 милиона хектолитри бира за 2016 г. Основната марка бира Snow на компанията, която е основана през 1994 година, е най-консумираната бира в света по обем.

  2-ро място заема Heineken. Компанията е основана през 1864 година, като е използвала вече съществуващата от 1592 година пивоварна „De Hooiberg"  в Амстердам. С експортен дял от милини хектолитри в 170 страни по света в момента  Heineken е най-широко използваната марка бира в света. В България Heineken е собственик на Софийско пиво (Ариана) и Загорка. Heineken е произвела 200,1 милиона хектолитри бира за 2016 г.

   1-во място заема Anheuser-Busch Inbev. Американо-белгийско-бразилската група е произвела 433,9 милиона хектолитра бира за 2016 г. Anheuser-Busch Inbev продава на пазара за алкохолни напитки повече от 500 марки.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha