Неделя, 20 Октомври 2024

Двойно са намалели сперматозоидите при мъжете на Запад, предупреждава изследване

Двойно са намалели сперматозоидите при мъжете на Запад, предупреждава изследване
Публикация   27 Юли, 2017   /     akcent.bg   /     409

   Анализ на хиляди проучвания на състоянието на семенната течност при мъжете от западните държави разкрива тревожната тенденция на бързо намаляване на броя на спертатозоидите през последните 40 години. Според екипа, предвождан от Хагай Левин от Hebrew University в Ерусалим, това трябва да подейства като аларма за влошаващото се здравословно състояние на мъжете.

  В публикацията се описва, че обработването на информацията от около 7500 проучвания от цял свят в периода 1973-2011 г. разкрива, че при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия има спад с 52.4% на концентрацията и 59.3% на общия брой на сперматозоидите в семенната им течност. Обектите на тези проби не са били подбирани според плодовитостта си, а изполваният метаанализ е приложен към 185 проучвания, отговарящи на най-високите стандарти за методология и лабораторни практики.

  "Когато преструктурирахме анализа спрямо проучванията след 1995 г., установихме, че няма признаци това влошаване на резултатите да се е забавило. Заключенията ни имат сериозни последици за здравето на обществата", казва Левин.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още