Петък, 20 Септември 2024

25 години от създаването си отбелязва Юридическият факултет на Русенския университет

25 години от създаването си отбелязва Юридическият факултет на Русенския университет

  Юридическият факултет на Русенския университет “Ангел Кънчев” е създаден през 1992 година, като първите студенти по право влизат в аудиториите на 11 ноември. Създаването на му е свързано с началото на големите обществени промени в България в края на XX век, както и с далновидността, непоколебимия оптимизъм и упоритостта на тогавашния ректор на ВТУ проф. Атанас Митков, който реализира идеята си за диверсификация на специалностите във Висшето техническо училище и преобразуването му в Университет. 

   Началото е вдъхновено, преподавателите работят с чувство за обществен дълг и отговорност, за гражданска и научна свобода и новаторство. За четвърт век факултетът извоюва мястото си сред най-добрите юридически факултети в България. Днес този престиж е свързан не само с популярността на юридическата професия, но и с широкия спектър на предоставяните от факултета възможности в сферата на правото.

  В годините мисията на Юридическия факултет на Русенския университет - да подготвя и формира професионални конкурентоспособни специалисти с комплексни знания и високо ниво на правна култура, способни качествено да работят в полза на българското общество – се изпълнява успешно. За четвърт век около 2000 души са завършили факултета, като статистиката показва че 85-87% от дипломиралите се работят по специалността си. Десетки от тях са съдии и прокурори във всички нива на съдебната власт, включително във Върховния административен съд. Много други намират реализация като разследващи полицаи, адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители, служители в публичната администрация, в централната и местната изпълнителна власт, в бизнеса и на научното поприще. Подготвени от Юридическия факултет на Русенския университет юристи работят в цялата страна, но най-много са в областите от Североизточна България.

​Петима възпитаници на факултета са избирани за народни представители: Анели Чобанова, Ирена Варадинова, Свилен Иванов, Искрен Веселинов, Пенчо Милков. Членове на законодателния орган по различно време са били представители на академичния състав на факултета: проф. Стефка Наумова, Драгия Драгиев, а проф. Петя Шопова е била заместник-председател на 38-мото Народно събрание. Проф. Димитър Костов е бивш председател на ЦИК, проф. Пенчо Пенев – министър в три правителства и конституционен съдия; проф. Иван Сълов е бивш заместник-ректор на АМВР. 

​        Юридическият факултет на  Русенския  университет  “Ангел Кънчев” е първата българска академична структура, приета в Европейската асоциация на юридическите факултети (ELFA), а от 1999 г. със съдействието на Американската асоциация на юристите факултетът въвежда и една от най-съвременните форми на обучение на бъдещите юристи – клиничното обучение.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha