Неделя, 13 Октомври 2024

Световното търсене на газ ще се ускори

Световното търсене на газ ще се ускори
Публикация   14 Юли, 2017   /     akcent.bg   /     386

  Потреблението на газ ще се увеличи по-бързо, отколкото на петрола и въглищата през идните пет години заради промишлеността и търсенето в страните с нововъзникващи пазарни икономики. Това прогнозира Международната агенция за енергията (МАЕ) в публикувания си днес доклад, цитиран от ДПА.

  Търсенето на синьо гориво се очаква да нараства с 1,6 на сто годишно до 2022 година. Тази прогноза превишала леко предварителната оценка от миналата година на МАЕ, която е енергийния клон на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

  "Промишлеността в нововъзникващите икономика, като главен двигател на растежа на търсенето, ще бъде причина за половината от това нарастване", отбелязват експертите на МАЕ.

  Използването на газ за производството на електроенергия продължава да се увеличава, но с по-бавен темп заради конкуренцията на възобновяемите енергии.

 Общо потреблението на газ би могло да достигне 4 трилиона кубични метра до 2022 година спрямо 3,6 трилиона миналата година.

  В Европа търсенето се очаква да се стабилизира след две години на нарастване и вероятно ще спадне в Япония и Южна Корея, които са големи потребителки на втечнен природен газ, се допълва в доклада на МАЕ.

Източник: БТА

Тагове : газ , търсене ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha