Неделя, 13 Октомври 2024

Проф. Чуков: Българското оръжие в Ислямска държава сигурно е било пленено

Проф. Чуков: Българското оръжие в Ислямска държава сигурно е било пленено
Публикация   11 Юли, 2017   /     akcent.bg   /     826

България не трябва да бъде спокойна за своята сигурност, когато става дума за тероризъм, каза още експертът

   България не е сред големите износители на оръжие в света. Търговският ни обмен с Близкия изток не е голям, а едва 1 млрд. долара е печалбата на страната ни от оръжие. Конкуренцият е много силна – Хърватска, Сърбия, Украйна са сериозни наши конкуренти, така че ние дори не попадаме в десятката. В България няма как да си купиш оръжие без да си предварително проучен. Това българско оръжие в ИД е било пленено. А това става по две писти – първата са кюрдите, които воюват срещу ИД. Втората – разпознаваема позиция – хора,  които не са част от кюрдите, а са част от свободна сирийска армия, но се борят срещу ИД.

  Това коментира по Би Ти Ви експертът по Близък Изток проф. Владимир Чуков. Той посочи, че след появата на антитерористичната коалиция всичко е толкова стегнато, всеки който участва в нея, има конкретни функции. Това обаче не пречи по всяко време се появяват екзотични информации за сделки с оръжие. Но може да се проследи оръжието от къде идва, как попада в ИД. Освен това факт е, че  определени групи минаваха на страната на ИД, защото там им даваха по-високи заплати, а те също си ходят с оръжието, което би могло да е и българско, посочи професорът. 
Той смята, че победата в Мосул не е победа срещу идеологията на ИД. 

  Има все още някои ядра, които остават бастиона на ИД. Виждаме терористи камикадзета, което означава, че има все още спящи клетки, в това число и в Европа. Пренесоха близкоизточния фронт тук при нас. Сега вече няма столица, следователно няма я  вече одиозната държава на ИД. Това е много сериозен момент. Но предвид това, че България е част от Европа и по моя информация има хора, които са симпатизанти на идеологията на ИД, ние оставаме част от страните, в които не трябва да сме спокойни за сигурността си, когато става дума за тероризъм, подчерта проф. Чуков.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha