Неделя, 13 Октомври 2024

Добре избраното име създава бизнеса

Добре избраното име създава бизнеса
Публикация   10 Юли, 2017   /     akcent.bg   /     240

  Изборът на име за продукт или бизнес изисква много повече от обикновената креативност и познаването на целевия пазар.

  Преценете каква реакция ще предизвика наименованието върху потребителската ви аудитория. „Иван Иванов Фуудс” може да е точно, но едва ли звучи много апетитно на посетителите на вашите ресторанти. Името трябва да отразява точно природата на бизнеса ви, да привлича и да се запомня. Защото от момента в който го регистрирате, то се превръща в лицето на вашата марка.

  Представяте ли си Лейди Гага да бе започнала да издава албумите си под рожденото си име Стефани Джерманота? Едва ли би постигнала същия успех.

  Експертите от блога Fastcompany Дан Хийт и Чип Хийт съветват да се учим от великите, когато мислим за име на фирмата си. Всеки иска Гага-име за своя бизнес, но може ли всеки да го измисли?

  Според тях, на пазара на имената най-силна завист извиква компанията Lexicon. Тя сигурно не ви звучи познато. Това обаче е компания, която се специализира в измислянето на имена за марки, които се оценяват на милиарди долари. Сред тях са някогашните BlackBerry, Febreze, Pentium, Scion и много други.

  Казусът с успеха на Lexicon показва, че великите имена не са непременно резултат от внезапни вдъхновения. Става въпрос по-скоро за творчески процес, който трябва да бъде овладян. Ето един реален пример, взет от работата на криейтива върху проект на Colgate.

  Става въпрос за мини-четка за зъби за еднократна употреба. В средата на четката била вградена капка от специална паста за зъби, която не изисквала изплакване и може да се използва навсякъде, без да се налага да си купувате туби с паста. Използвате и изхвърляте.

  Директорът и основател на Lexicon Дейвид Пласек бързо се ориентирал в обстановката. Според него основната черта на четката на пръв поглед е бил малкият й размер. „Бихте се изкушили да й дадете име, което подчертава размера й, като Petite Brush или Porta-Brush”, разказва той. Това обаче не е достатъчно. Той дава задача на екипа си да ползва продукта известно време.

  Изведнъж станало ясно, че най-забележителната му характеристика е странното усещане, че не трябва да плюеш пастата след измиване. Усещането било на лекота, чистота и простота. Затова дошла и идеята – името трябва да символизира точно тези неща.

Тагове : име , бизнес ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha