Неделя, 13 Октомври 2024

Над 2 млрд. лв. минават през 7200 банкомата и 83 178 ПОС устройства

Над 2 млрд. лв. минават  през 7200 банкомата и 83 178 ПОС устройства
Публикация   03 Юли, 2017   /     akcent.bg   /     358

С умните машини, които станаха на 50 години, вече се плащат битови сметки и вноски по кредити

  Над 2 милиарда лева годишно минават през 7200 банкомата и 83 178 ПОС устройства в България, сочат статистиките на БНБ и на картови оператори.
  Това означава, че при близо половината от 4-те милиарда лева на година, които са изхарчени с български банкови карти, операциите са направени през банкомат.
  По брой машини за разплащания България е на едно от челните места в света. (За сравнение, виж карето по-долу). През тях се правят все повече операции

 
Ако данните от статистиката се съотнесат към целия обем на разплащания, това означава, че 1 на всеки 30 лева е преведен от или до карта,при 1 от 15 лева нареждането е направено от банкомат. Експерти прогнозират, че общият обем на трансакциите ще расте средно с 1,5 млрд. лв. годишно. Броят на банкоматите също ще продължава да расте средно с 4-5% на година, както и операциите, които могат да се извършват с него.
  Проблем остава неравномерното разпределение на територията на страната - има много малки населени места, където не е инсталиран нито един банкомат, в сравнение с големите градове, където гъстотата им е голяма.
  Причината за това не е само малкият брой население в тях, което ги прави недотам ефективни, а и охраната им. Обичайно те са разположени до банки или големи магазини, където има камери, за да бъдат защитени от манипулации и кражба.
  През повечето банкомати вече могат не само да се теглят пари, но и да се внасят, както и да се правят различни справки. Това позволява през тях да се плащат битови сметки, а през някои и да се превеждат вноски по кредити например. В по-малките градчета с особена популярност се ползва т.нар.кеш бек, или възможността при пазаруване от  магазин, независимо от размера на сумата, да поиска от касиера да му даде пари в брой - до 50 лева от сметката на клиента. 
   Няма изричен нормативен текст, който да задължава продавачите да правят тази услуга, но търговските вериги все по-често я практикуват. За тях това е възможност да оперират с по-малко пари в брой и така да намалят риска.
  Банкови експерти прогнозират, че разширяването на тази услуга би заместило банкоматите на много места.
  Трансакцията за пазаруване и получаването на парите кеш е една - на бележката от ПОС устройството пише каква сума е заплатена за стоки и каква е получена в брой.
  Условието да се извършват различни операции през банкомат е притежаването на дебитна или кредитна карта.
  На 1 кредитна карта се падат по 7 дебитни карти. Затова и 9 на всеки 10 трансакции са направени с дебитна карта. Расте обаче и броят на разплащанията с кредитни карти. Най-бързо се увеличават оборотите и трансакциите с безконтактни карти супермаркети, бензиностанции, заведения за хранене. При тях могат да се плащат малки суми без въвеждане на пинкод.
  Все повече компании правят разплащанията със служителите си изцяло през карти. 2/3 от преводите към бюджета и държавните институции се извършват през ПОС устройства, през които операциите са безплатни.
Таксите за операциите при банкоматите, като правило са по-ниски от същите, извършвани през банково гише. Ако те са към банката издател на картата, всички трансакции са безплатни.
  Последните данни на централната банка сочат, че българите притежават близо 8 милиона карти. Чрез ПОС терминали са направени преводи към държавни ведомства за 34,5 млн. лв.
  Основното предимство на дебитните карти е, че предоставят сигурен начин за пазаруване и непрекъснат достъп до парите. Така парите в брой, които носим, стават съвсем малко, а при загуба на картата се губи само пластиката, но не и парите. Повечето банки вече издават и детски карти със специален родителски контрол над тях.
Дебитните карти дават възможност да се пазарува в интернет, да се правят онлайн хотелски и самолетни резервации. В голяма част от случаите чрез една дебитна карта може да си осигурите достъп до две или до повече разплащателни сметки на името на картодържателя, открити в банката издател на картата. Картите дават възможност за безкасово плащане на режийни разходи, като за разлика от “автоматичното плащане” от разплащателна сметка, с помощта на пластиката има личен контрол над изплащаните сметки, както и избор на времето за плащане.
Основният недостатък на всички дебитни карти е, че възможностите за теглене в брой и пазаруване са ограничени до размера на наличните пари по разплащателна сметка. Не е така с кредитните карти. Най-практични са т.нар. чардж карти, при които овърдрафтът револвира- клиентът плаща или тегли определенасума, която се отбелязва като задължение към банката. На падеж, когато задължението се погасява, то трябва да бъде изцяло платено.
Проблем при банкоматите и при картите остава сигурността. За да се гарантира тя, банките внедряват нови технологии за защита – чипове, магнитни ленти и др. Всеки собственик на карта също може да спазва някои правила. Най-простото е често да сменя ПИН кода си и да използва в интернет утвърдени системи за онлайн разплащания.
Почти всички банки вече предлагат мобилно банкиране, което включва и изпращането на есемес при теглене на сума от дебитна или кредитна карта. Така притежателят може да установи веднага, че някой тегли суми от сметката му.
Ползват се най-много в петък,някъде продават билети и разрешителни   Първият банкомат е бил инсталиран на 27 юни 1967 г. в банката “Барклис” в Енфийлд, Северен Лондон. И до днес Великобритания е държавата с най-много такива устройства.Идеята за машина за банкноти е дошла най-напред на арменския изобретател от САЩ Лутър Джордж Симджиян още през 1939 г., но си останала само идея. Оригиналната машина за кеш с първия прототип е създал шотландец - изобретателят Джон Ейдриън Шепърд-Барън, сочи историята на банкомата. Шепърд-Барън първоначално предложил той да работи с 6-цифров ПИНкод, но съпругата му Карълайн можела да помни само 4 цифри и затова кодът бил намален. Актьорът Пер Варни от сапунката On the Buses пък е бил първият човек, който е използвал банкомат.
 Първите устройства са плащали с банкноти от по 10 паунда след доста сложна процедура с ваучер от съответна банка, който е бил покрит с въглерод-14 и с използването на 6-цифрен код.Общо 200 операции обичайно могат да извършват днешните банкомати. В някои държави от тях могат да се купят билети за футбол, кино или лотария. В Португалия от тях освен обичайните парични операции може да се изваждат разрешения за лов и за риболов.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha