Неделя, 13 Октомври 2024

Преговаряме с Турция за износ на живи агнета

Преговаряме с Турция за износ на живи агнета
Публикация   03 Юли, 2017   /     akcent.bg   /     356

Правим стъпки да възстановим пазарите, каза Румен Порожанов

  България може скоро отново да изнася живи агнета и телета за Турция. "Правим стъпки да възстановим част от пазарите за живи животни, които България имаше в Турция", каза пред "Стандарт" земеделският министър Румен Порожанов.

  Новината дойде броени дни след посещението на премиера Бойко Борисов в южната ни съседка. Той се срещна с колегата си Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Тайип Ердоган на 13 юни, като една от целите на визитата бе укрепване на добросъседските отношения.

  Вече има изпратено запитване до турските митници и официалните власти, които отговарят за условията на внос, заяви д-р Петър Кировски, експерт в отдел "Подкрепа на износа и пазар на зърно" в МЗХГ. Писмото е изпратено преди десетина дни. В него е направено запитване какви точно документи и какви рестрикции има, за да тръгне вносът на български овце и агнета към южната ни съседка. "След получаването на отговора, ще се предприемат следващите стъпки, които ще бъдат запознаване на бранша и срещи. Надяваме се в съвсем кратки срокове нещата да се случат", каза д-р Кировски.

  Възможно е Турция да поиска проверка на предприятията, които ще изнасят продукция, обясниха експерти.
  Вето по износа ни беше наложено през 2011 г. след нарушения от страна на български фирми, които са внасяли в южната ни съседка агнета от Румъния, представяни като български.

  През годините бяха правени опити за възстановяването на експорта, дори през 2012 г., след посещение на премиера Борисов в Турция, се заговори за частично отпушване при засилен контрол от страна на нашите власти.
  През 2015 г. земеделският министър Десислава Танева обяви, че отново ще изнасяме агнета за южната ни съседка. Нейният заместник Цветан Димитров и турският му колега Нихат Пакдил дори подписаха споразумение за сътрудничество между България и Турция в сферата на земеделието. Експортът на живи животни обаче не бе възстановен. Сега, след посещението на най-високо ниво и възстановяването на добросъседските отношения, имаме шанс за успех, коментират експертите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha